Aláírta a szlovák államfő a "meciari amnesztia" érvénytelenítését lehetővé tévő alkotmánymódosítást

Külföld, 2017.04.03

Aláírta Andrej Kiska szlovák államfő hétfőn azt az alkotmánymódosítást, amely kibővíti a parlament jogköreit, azok közé besorolva az elnöki amnesztiák felülbírálásának lehetőségét, s így lehetővé teszi az úgynevezett meciari amnesztia hatályon kívül helyezését.

A kormánykoalíció által beterjesztett alkotmánymódosítást gyorsított eljárásban - az ellenzék részleges támogatásával - a múlt héten, 124 igen szavazattal fogadta el a 150 fős szlovák parlament, amelynek háromötödös többségre volt szüksége ehhez a döntéshez.

Az alkotmánymódosítás értelmében a jövőben a parlament érvénytelenné nyilváníthatja az elnöki amnesztiákat, amennyiben egy ilyen kezdeményezés alkotmányos többséget, azaz legalább kilencven szavazatot tud szerezni a plénumban. A parlament egy-egy ilyen döntésének jogszerűségét - hatvannapos határidőn belül - még az alkotmánybíróságnak is jóvá kell majd hagynia.

Andrej Kiska az alkotmánymódosítás aláírása után nyilatkozva nagyra értékelte a parlamentben született megegyezést. Az államfő aláírása többé-kevésbé jelképes, mivel ha nem tette volna meg, az alkotmánymódosítás visszakerült volna a parlament elé, amely - az elnöki vétót megtörve - nagy valószínűséggel ismét jóváhagyta volna.

A meciari amnesztia hatályon kívül helyezéséhez szükséges folyamat következő lépéseként el kell fogadni egy úgynevezett alkotmányos törvényt. Ez a jogszabály - a szlovák parlament sajtóirodájának tájékoztatása szerint - várhatóan már szerdán a törvényhozás elé kerül.

A később meciari amnesztia néven a köztudatba került közkegyelmet 1998 márciusban hirdette ki az ideiglenesen elnöki jogköröket is betöltő Vladimír Meciar akkori szlovák miniszterelnök. Meghirdetésének egyértelmű politikai indíttatása volt. Az amnesztia következményeként egyebek mellett leállították a megbízatásának végéhez ért államfő, Michal Kovác fiának elrablása miatt indult vizsgálatot is. Az ifjabb Michal Kovác elrablásának elkövetésével néhány volt rendőrségi tisztviselő az akkori szlovák titkosszolgálat vezetését hozta összefüggésbe, az eset hátteréről hasonlóképpen vélekedik a média is.

Az amnesztia érvénytelenítésével a múltban már többször próbálkoztak, de ezek a kísérletek kivétel nélkül sikertelenül végződtek. Ennek oka részben a széles körű politikai akarat hiánya volt, emellett több jogi szakértő kétségbe vonta az érvénytelenítés gyakorlati kivitelezhetőségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!