Alapjogokért Központ: az isztambuli egyezmény alaptörvény-ellenes is lehet

Külföld, 2017.05.17

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint az isztambuli egyezményben foglaltak ellentétesek lehetnek a magyar alaptörvénnyel.

Törcsi Péter az M1 aktuális csatornán azt mondta, az egyezményben a biológiai nem helyett társadalmi nemek szerepelnek, így ha Magyarország ratifikálja, akkor a genderkategória felülírja azt az alaptörvénybe is foglalt gondolatot, hogy Magyarországon férfiak és nők élnek.

Emellett az alkotmány külön intézkedésekkel védi a nőket, ilyen például a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjjogosultság. Ez is veszélybe kerülhet, mivel az isztambuli egyezmény totális egyenlőséget ír elő - tette hozzá.

Törcsi Péter szerint a családon, illetve a kapcsolaton belüli erőszak fontos kérdés, de a magyar büntető törvénykönyv megfelelő szankciókat tartalmaz ezekre az esetekre.

Az Alapjogokért Központ kedd esti közleményében arra kérte Magyarország kormányát, hogy az az Európa Tanács nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemről szóló isztambuli egyezményét jelenlegi formájában ne terjessze az Országgyűlés elé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!