Aleksandar Vucic a beiktatásán: Szerbia a bátrak hazája

Külföld, 2017.06.24

Szerbia a bátor emberek hazája, ám az itt élőkben rengeteg kettősség van - hangsúlyozta beiktatási beszédében Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken Belgrádban, a Szerbia Palotában, ahol ötezer meghívott előtt mutatta be Szerbiát és a szerb embereket.

Aleksandar Vucic szerb államfő beiktatása Hozzátette: a szerbek szeretik hazájukat, de hajlandóak megváltoztatni azt, és megváltozni is a fejlődés érdekében. Mint mondta: sok rossz származott ebből az országból, de a szerbek hajlandóak változni a fejlődés érdekében. "Annyi háború formálta ezt az országot, hogy már csak békét szeretnénk" - húzta alá. Szerbia évszázadok küzdelméből született meg, az itt élők pedig ugyanolyan erősen tudnak szeretni, mint gyűlölni, és néha nem tudják, éppen melyiket is kellene tenni - hangsúlyozta beszédében a szerb elnök. Úgy folytatta, "könnyebben adjuk életünket a hazánkért, mint hogy inkább élnénk benne (.), számunkra a holnap a legrémisztőbb szó, mert folytonosan a múltban élnénk, a mával ugyanis nem tudunk mit kezdeni". Szerbia azonban hajlandó a változásra és a fejlődésre - tette hozzá.

A több évtizedes gondok után Szerbia végre jó kapcsolatokat ápol a Nyugattal és az Egyesült Államokkal - magyarázta Aleksandar Vucic, kiemelve, hogy a kapcsolatok további megerősítésére törekszik, emellett ugyanakkor az Oroszországgal fenntartott hagyományosan jó kapcsolatot sem kívánja megszakítani. Belgrád igyekezett jó kapcsolatokat kiépíteni a térségben, Magyarországgal például minden korábbinál jobb a viszony - magyarázta.

Ennek a jó kapcsolatnak a megerősítéseként a beiktatáson részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a szerbiai közszolgálati televízió kérdésére, miszerint milyen tanácsot adna Vucicnak, kijelentette: a szerb elnöknek nincs szüksége tanácsokra. Elmondta, egyenesen Brüsszelből, az EU-csúcsról érkezett a szerb fővárosba, és csak néhány szóban közölte a szerb elnökkel az ott elhangzottakat, így a migrációs válságról is beszélt, ez ugyanis mindkét országot érinti. Hozzáfűzte azonban, hogy ez a nap nem a munkáról szól, hanem az ünneplésről és a tiszteletadásról.

Aleksandar Vucicot április 2-án választották meg Szerbia köztársasági elnökévé, előtte az ország miniszterelnöke volt.

A beiktatási ceremónián részt vett többek között Kolinda Grabar-Kitarovic horvát, Borut Pahor szlovén, Filip Vujanovic montenegrói és Gjorge Ivanov macedón elnök, a háromtagú boszniai államelnökség mindegyik tagja, Ilijana Jotova bolgár alelnök, valamint Christian Kern osztrák kancellár. Az Európai Uniót Johannes Hahn bővítési biztos, Oroszországot Dmitrij Rogozin kormányfőhelyettes, Németországot pedig Gerhard Schröder egykori német kancellár, Angela Merkel különmegbízottja képviselte.

Jelen volt Ralph Fiennes brit színész is.

A beiktatáson az egykori jugoszláv, illetve szerb elnökök közül hárman is jelen voltak, Vojislav Kostunica (2000-2003) azonban jelezte, külföldi tartózkodása miatt nem tud jelen lenni az eseményen. Boris Tadic (2004-2012) pedig leszögezte, esze ágában sincs elmenni a beiktatásra, ugyanis egyáltalán nem ért egyet azzal a politikai berendezkedéssel, amely az utóbbi időszakban Szerbiában kialakult.

A szerb sajtó a beiktatási ceremónia előkészületeivel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy korábban egyik elnök sem rendezett ekkora ünnepséget elnökké választása alkalmából, a legtöbben csak a parlamentben tettek esküt az alkotmányra, és a szerb politikusokon kívül legfeljebb a külföldi diplomaták vettek részt az eseményen. A pénteki rendezvényről a szerb sajtó már a szervezés idején azt mondta, hogy a legnagyobb diplomáciai esemény lesz Josip Broz Tito egykori örökös jugoszláv elnök 1980-as temetése óta: azon 38 állam-, illetve kormányfő vett részt, Vucic beiktatásán pedig körülbelül húsz vezető külföldi politikus volt jelen.
(MTI)

Galériánk

Aleksandar Vucic szerb államfő beiktatása Aleksandar Vucic szerb államfő beiktatása Aleksandar Vucic szerb államfő beiktatása Aleksandar Vucic szerb államfő beiktatása Aleksandar Vucic szerb államfő beiktatása
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!