Alkotmányellenes a román szuverén fejlesztési és befektetési alap létrehozásáról szóló törvény

Külföld, 2018.07.18

Az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a román alkotmánybíróság szerdán a 33 román állami vállalat részvényeit tartalmazó szuverén fejlesztési és befektetési alap létrehozásáról szóló törvényt, amelyet június elején fogadott el a bukaresti parlament.

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke a döntést követően a sajtónak elmondta: egy ilyen befektetési alap létrehozását nem törvénnyel, hanem kormányhatározattal kellett volna elfogadni, ezért nyilvánították alkotmányellenesnek a jogszabályt.

A törvényt Klaus Iohannis államelnök és az ellenzéki jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) támadta meg az alkotmánybíróságon.

Az alap létrehozását a kormány fő erejét képező szociáldemokraták tűzték ki még a 2016-os parlamenti választás előtt. A szociálliberális kormánykoalíció által megszavazott jogszabály szerint a befektetési alap tőkéje öt év alatt 9 milliárd lejre (1,9 milliárd euró) emelkedik, amit az állami vállalatok adnak össze fokozatosan. A szuverén alap működését egy kilenc tagú testület felügyeli, akiket a pénzügyminisztérium nevez ki. A kormány szerint a szuverén alap megfelelő eszköz arra, hogy nagyszabású infrastrukturális beruházásokat valósítsanak meg.

Az ellenzék és Iohannis is azzal vádolta a kormányt, hogy a szuverén alap létrehozásával lényegében saját politikai céljaira akarja felhasználni az állami vállalatok vagyonát és pénzét. Klaus Iohannis konkrétan azt is kifogásolta, hogy a befektetési alap ellenőrzése nem átlátható, illetve szerinte Románia nemzeti érdekeivel ellentétes, hogy veszteséges vállalatokat is besoroltak a fejlesztési alapba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!