Államfőnek járó külsőségekkel fogadták a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít Pekingben

Külföld, 2016.08.18

Államfőknek járó külsőségekkel fogadták Pekingben csütörtökön Aung Szan Szú Kjí mianmari államtanácsost, egyben külügyminisztert, aki ebben a minőségében most először utazott olyan országba, amely nem tartozik a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségéhez (ASEAN).

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí ötnapos látogatásának második napján tárgyalt Vang Ji külügyminiszterrel és találkozott Li Ko-csiang kormányfővel is.

Megbeszéléseinek középpontjában a két szomszédos ország gazdasági kapcsolatainak erősítése szerepelt, de sajtójelentések szerint napirenden volt a 2011-ben felfüggesztett, kínai közreműködéssel felépíteni tervezett vízerőmű ügye, valamint a kínai nemzetiségű és állítólag kínai támogatást is élvező mianmari fegyveres felkelők megbékítésének kérdése.

A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint a miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson a két ország megállapodott a vízerőműprojekt mielőbbi megoldásáról. Ennek érdekében közös bizottságot hoznak létre.

A 3,6 milliárd dolláros (990 milliárd forintos) vízerőmű-beruházást annak idején a lakosság környezetvédelmi okokra hivatkozó tiltakozásai miatt állították le, több másikkal együtt. A mianmari kormány nemrégiben úgy döntött, hogy a szóban forgó folyón valamennyi függőben lévő beruházást felülvizsgáltatja és a szakértői vélemények ismeretében fognak végleges döntést hozni.

A vízerőmű által termelt energia 90 százalékával az eredeti tervek szerint egyébként a dél-kínai területeket látták volna el.

Mianmarban a lázadócsoportok és a kormány bevonásával megbékélési politikai folyamat elindításáról határoztak, ennek fontos állomása lesz az augusztus utolsó napjára kitűzött panglongi békekonferencia. Aung Szan Szú Kjí az előzetes információk szerint Pekinget is szeretné megnyerni az ügynek, segítséget kérve a határ menti lázadók megfékezéséhez.

A mostani látogatáshoz konkrét szerződések megkötését is időzítették, így kínai vállalatok Mianmar két legnagyobb városában, Rangunban és Mandalajban egy-egy kórház megépítését vállalták, továbbá az országhatártól mintegy 30 kilométerre lévő Kunlong városban egy "stratégiai" fontosságú hidat is építenek.

A 71 éves Aung Szan Szú Kjít, akinek néhai férje brit állampolgár volt, s gyermekei is azok, az alkotmány megkötései miatt nem választhatták meg hazája elnökének. A 25 év után megtartott első demokratikus választásokon pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) ugyanakkor biztos, fölényes győzelmet aratott és idén március óta kormányozza az országot. A Nobel-békedíjas politikust országa tényleges vezetőjének tartják.

A több mint egy évtizeden át házi őrizetben tartott, nemzetközi hírű és hazájában rendkívül népszerű Aung Szan Szú Kjí tavaly júniusban, amikor pártjának győzelme már biztosra vehető volt, pártvezetőként megfordult a Peking központjában lévő Népi Gyűlés Házában, ahol találkozott Hszi Csing-ping pártfőtitkár-elnökkel. A kínai média akkor a nyitottság gesztusaként, a diplomácia egyfajta pragmatikus megközelítéseként mutatta be a demokrácia Nyugaton sokáig ünnepelt jelképének tekintett politikus meghívását.

Aung Szan Szú Kjít - programja szerint - Hszi Csin-ping pénteken fogadja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!