Állami látogatást kezdett Nagy-Britanniában a spanyol király

Külföld, 2017.07.12

Állami látogatást kezdett szerdán Londonban a spanyol király.

VI. Fülöpöt és feleségét, Letizia hercegnőt vendéglátójuk, II. Erzsébet királynő fogadta a királyi lovas testőrség felvonulási parkjában, a Horse Guards Parade-en. Jelen volt Theresa May brit kormányfő is.

A spanyol és a brit uralkodó a színpompás katonai tiszteletadás után nyitott hintón hajtatott a vörös aszfaltjáról híres Mall sugárút másik végén emelkedő Buckingham-palotába, a brit királyi család első számú londoni rezidenciájára, ahol a spanyol királyi házaspár a háromnapos látogatás idején lakik.

Több mint harminc éve első ízben jár spanyol uralkodó hivatalos állami látogatáson, vagyis II. Erzsébet királynő vendégeként Londonban: legutóbb Fülöp király édesapját, János Károlyt fogadták a brit fővárosban 1986-ban.

VI. Fülöp látogatásának előkészítése nem volt zökkenőmentes: a spanyol király eredetileg tavaly érkezett volna Nagy-Britanniába, de ezt az akkori spanyolországi kormányválság miatt elhalasztották. Az új időpontot június első hetére tűzték ki, ám ezt is halasztani kellett, mivel június 8-án tartották az előrehozott - Theresa May miniszterelnök által áprilisban, teljesen váratlanul bejelentett - nagy-britanniai parlamenti választásokat.

VI. Fülöp király a brit uralkodó férje, a 96 esztendős Fülöp edinburghi herceg kíséretében vonult el a tiszteletére felsorakozott díszszázad előtt. Fülöp herceg ezután Letizia hercegnővel külön hintón hajtatott a Buckingham-palotába.

Nagy valószínűséggel ez volt az edinburghi herceg utolsó ilyen magas szintű nyilvános megjelenése, mivel hajlott korára tekintettel augusztus végétől visszavonul a hivatalos közszerepléstől.

A spanyol uralkodót csütörtökön fogadja Theresa May miniszterelnök is a Downing Streeten.

A két ország kapcsolatait terhelő legfőbb probléma a Gibraltár sorsa feletti nézeteltérés.

A brit politikai protokoll törvényerejű előírása alapján II. Erzsébet királynő nyilvánosan nem adhat hangot személyes véleményének aktuálpolitikai kérdésekben, a spanyol király azonban nem egészen egy éve, az ENSZ-ben kijelentette: ideje véget vetni a Spanyolország déli csücskén húzódó brit felségterület "gyarmati anakronizmusának".

Néhány hete Theresa May mindazonáltal azt mondta: London soha nem engedi meg, hogy Gibraltár akarata ellenére más ország fennhatósága alá kerüljön.

May áprilisi nyilatkozatának előzményeként komoly diplomáciai viszály robbant ki London, Madrid és az EU között, miután az Európai Tanács által a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalások irányelveiről összeállított tervezet londoni értelmezés szerint gyakorlatilag vétójogot adna Spanyolországnak a Gibraltárt érintő döntésekben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!