Állítólag a belügyminisztert figyelte a cseh katonai hírszerzés

Külföld, 2017.03.08

(MTI) - Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter szerdán abszurdnak minősítette azt a feltételezést, hogy Milan Chovanec belügyminisztert figyelte volna a katonai felderítés ügynöke, akit a rendőrség által a miniszter prágai villája közelében  vett őrizetbe a múlt héten.

"Abszurd feltételezés. A katonai felderítés törvényes munkáját végezte, s ehhez mindez szükséges engedélye megvolt" - reagált Stropnicky a prágai média által közölt értesülésre.

A cseh hírportálok szerint a rendőrség a múlt héten őrizetbe vett egy férfit, aki Chovanec villája közelében készített fotókat. A belügyminisztérium azt állítja, hogy a katonai hírszerzés a minisztert figyelte, míg a védelmi tárca ezt kizárja.

"Egyértelműen kizárom, hogy a katonai hírszerzés a minisztert vagy annak házát figyelte volna" - nyilatkozta Jan Beroun, a hírszerzés főnöke szerdán a CTK hírügynökségnek. "Biztos vagyok abban, hogy az ügyet tisztázni fogjuk a katonai hírszerzést felügyelő parlamenti bizottságban, és hogy semmiféle hibát nem követtünk el" - hangsúlyozta Beroun.

Martin Stropnicky szerint nem kizárt, hogy Milan Chovanec ezzel az üggyel kívánja felhívni magára a figyelmet pártja hétvégi tisztújító kongresszusa előtt. A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) pénteki és szombati tisztújító kongresszusán Brünnben Chovanec az első pártalelnöki tisztséget pályázta meg.

A prágai sajtó úgy látja, hogy a most kirobbant zavaros ügy új bizonyítéka annak, hogy egyre nagyobb a feszültség a hármas kormánykoalíció két legnagyobb pártja, a CSSD és az Andrej Babis vezette ANO mozgalom között. Míg Chovanec a CSSD, addig Stropnicky az ANO alelnöke. Az egyre nagyobb koalíciós feszültséget kiváltó parlamenti választásra októberben kerül sor Csehországban.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!