Amerika-szakértő: Trump felpörgette külpolitikai aktivitását

Külföld, 2018.04.20

Felpörgette külpolitikai aktivitását Donald Trump elnök, aki jelenleg a japán miniszterelnökkel tárgyal, majd érkezik hozzá a francia elnök és a német kancellár - mondta Frank Tibor Amerika-szakértő az M1 aktuális csatornán pénteken.

Frank Tibort arról kérdezték, hogy Washingtonban tárgyal április 27-én Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: egyrészt az előző látogatás "nem sikerült nagyon barátian", és itt az ideje, hogy békésebb húrokat pengessenek kölcsönösen.

Másrészt - folytatta - a németek nem vettek részt a Szíria elleni támadásban, ők általában is távol tartják magukat a fegyveres konfliktusoktól. A

z amerikaiak ugyanakkor azt szeretnék, ha a NATO tagállamai megfelelő részesedéssel szerepelnének a szervezet költségvetésében, amelynek állítólag a 70 százalékát az amerikaiak állják, és ennek "kiigazítása" a kezdetektől szerepel a Trump-elnökség terveiben, így valószínűleg erről is szó lesz.

Tekintettel arra, hogy a 27-i látogatás közvetlenül Emmanuel Macron francia elnök első amerikai útja után következik, itt meglehetősen felpörgetett külpolitikai aktivitásról lehet beszélni - fogalmazott Frank Tibor. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a japán miniszterelnök ül Mar-a-Lagóban, Trump floridai ingatlanjában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!