Amerikai álláspont szerint az Észak-Korea által átadott földi maradványok ténylegesen az amerikai katonák földi maradványai

Külföld, 2018.08.01

Az Észak-Korea által az Egyesült Államoknak átadott földi maradványok szinte bizonyosan amerikai katonák földi maradványai - jelentette ki a dél-koreai Osan amerikai légi támaszponton John Byrd, az amerikai védelmi  minisztérium igazságügyi szakértője.

Szerdán búcsúztató emlékünnepséget tartottak az amerikai bázison, ahol még a múlt pénteken fogadták a koreai háborúban elesett amerikai katonák Észak-Koreából érkezett földi maradványait.

Észak-Korea 55 nagy dobozban adta át a földi maradványokat, amelyeket John Byrd előzetes - de még nem részletes - vizsgálatoknak vetett alá.

A katonai tiszteletadással rendezett ceremónia után Byrd a jelenlévő amerikai újságíróknak kijelentette: nagyon nagy valószínűséggel amerikai katonák maradványairól van szó. "Nincs okunk kételkedni abban, hogy a koreai háborúban elesettekről van szó" - fogalmazott. Hozzátette: az amerikai családtagokat már értesítették.

A búcsúztató ünnepségen amerikai és dél-koreai tisztségviselők, köztük katonák vettek részt, és képviseltette magát az ENSZ is. Az észak-koreai Vonsan kikötővárosból amerikai katonai géppel szállított dobozokból a maradványokat ENSZ-zászlókkal letakart koporsókba helyezték.

Az 1950 és 1953 közötti koreai háborúban elesetteket még szerdán a hawaii amerikai katonai bázisra szállítják, ahol részletes vizsgálatoknak vetik alá és megpróbálják azonosítani őket. A koreai háborúban elesett amerikai katonák maradványainak visszaszolgáltatására Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tett ígéretet a Donald Trump amerikai elnökkel Szingapúrban tartott csúcstalálkozón.

John Byrd arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy az észak-koreaiak elégséges adatot adtak meg az azonosításhoz arról, hogy a földi maradványokat hol találták meg, így a szakértők beazonosíthatják, melyik csatában veszthették életüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!