Amerikai belbiztonsági miniszter: az illegális bevándorlók elszakított gyermekeiről "megfelelően gondoskodnak"

Külföld, 2018.06.18

Az amerikai belbiztonsági miniszter szerint az illegális bevándorlók elszakított gyermekeiről megfelelően gondoskodnak. Kirstjen Nielsen ezt hétfőn fejtette ki egy louisianai konferencián azt követően, hogy az elszakítást az elmúlt hetekben számos bírálat érte.

A miniszter az amerikai seriffek országos szövetségének szokásos éves konferenciáján New Orleansban mondott beszédet, amelyben a többi között kijelentette: nem hisz az amerikai sajtóban a szüleiktől elszakított gyermekekről megjelent, szerinte hamis híradásoknak.

Nielsen a kongresszust, a sajtót és a különböző érdekvédelmi csoportokat okolta, mondván, "hamis híreket terjesztenek" az illegálisan az Egyesült Államokba belépő és letartóztatott családok szétválasztásáról. Leszögezte: a belbiztonsági minisztérium munkatársai "egyszerűen csak végrehajtják a Kongresszus által elfogadott törvényeket", és a minisztérium "nem fog bocsánatot kérni azért, mert a munkáját végzi". Hozzátette: a határőrizeti munka "nem csak a fal megépítését jelenti".

A tárcavezető hangsúlyozta: "a demokrácia akkor kezd felbomlani, amikor a törvényhozó szervezet, ahelyett hogy megváltoztatná a törvényeket, azt kéri a törvény végrehajtóitól, hogy ne hajtsák végre a törvényeket. Ez nem lehet válasz".

Kirstjen Nielsen leszögezte: az illegális, azaz törvénytelen cselekedeteknek "következményekkel kell járniuk" az amerikai településeken, ugyanis ha "valaki bűncselekményt követ el, a rendőrség börtönbe viszi az illetőt, függetlenül attól, hogy van-e családja". Hozzátette: az amerikai kormányzat "nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy feltételezze: mindenki, aki azt állítja, hogy a családjával érkezett az Egyesült Államokba, valóban a családjával jött".

A konferencián felszólaló Jeff Sessions igazságügyi miniszter szintén védelmébe vette a kormány politikáját. Hangsúlyozta, hogy a törvény végrehajtóinak nem céljuk a családok szétszakítása, de a törvény végrehajtása szükségessé teszi a gyermekek elválasztását. "E nélkül százezreket bátorítanánk arra, hogy törvényeinket semmibe véve illegálisan belépjenek országunkba" - szögezte le. Kirstjen Nielsenhez hasonlóan ő is a törvényhozókhoz fordult: "változtassák meg a törvényeket!".

Az Egyesült Államokban napok óta élénk vita tárgya az a kormányzati intézkedés, mely szerint az országba belépő illegális bevándorlókat letartóztatják, vádat emelnek ellenük és a velük érkező gyermekeket pedig elválasztják és erre a célra kialakított külön befogadó központokban helyezik el.

Április 19. és május 31. között - a belbiztonsági tárca szóvivőjének pénteki információi szerint - mintegy kétezer gyermeket választottak el így a szüleiktől, vagy az őket felügyelő felnőttektől. Vasárnap Melania Trump, az amerikai elnök felesége is felemelte szavát e gyakorlat ellen. Hétfőre virradóra pedig a The Washington Post című napilap internetes oldalán közzétett véleménycikkében Laura Bush, George W. Bush volt elnök felesége bírálta az intézkedést, "kegyetlennek" és "erkölcstelennek" nevezve a Jeff Sessions igazságügyi miniszter által meghirdetett "zéró toleranciát".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!