Amerikai-brit-román hadgyakorlat kezdődött a Fekete-tengeren

Külföld, 2017.05.12

Amerikai-brit-román hadgyakorlat kezdődött pénteken a Fekete-tenger román felségvizein - tudatta az Agerpres hírügynökség a román haditengerészet közleményét idézve.

A négynapos komplex manőverezésben a román haditengerészet Regele Ferdinand nevű fregattja és két aknaszedője az amerikai Oscar Austin rombolóval együtt gyakorolja a tengeralattjárók elleni, illetve a felszíni fenyegetések elleni harci műveleteket.

A hadgyakorlat légelhárító műveletekre is kiterjed, amelyeken a támadó szerepét a román légierő két MiG-21 LanceR típusú és a brit légierő két Typhoon típusú harci gépe látja el. A hadgyakorlat célja a részt vevő NATO-tagországok haditengerészete, illetve más fegyvernemek közötti együttműködés erősítése - írta az Agerpres.

Az Oscar Austin hadihajó Tomahawk manőverező robotrepülőgép-kilövő állásokkal, tüzérségi rendszerekkel és tengeralattjárók ellen bevethető torpedókkal van felszerelve, amely fegyverrendszerek együttesen ezer kilométeres hatótávolságon belül lehetővé teszik az ellenséges erők semlegesítését.

Az amerikai romboló a hadgyakorlat előtt egy napra kikötött a romániai Konstancán (Constanta), hogy legénysége meglátogathassa a román haditengerészet parancsnokságát és más közintézményeket.

A brit légierő négy Eurofighter Typhoon típusú vadászgépe május elsejétől kezdte meg - a román légierő MiG-21 LanceR-jeivel közösen végzett - járőrszolgálatát a román légtérben. A négy brit vadászgéppel együtt 150 fős földi kiszolgáló személyzet is érkezett április végén négy hónapos szolgálatra a Konstanca megyei Mihai Kogalniceanu légi támaszpontra.

A NATO - Oroszországtól tartó keleti tagállamainak kérésére - a Krím félsziget orosz annektálása után döntött keleti szárnyának megerősítéséről. Ennek jegyében az amerikai hadihajók egymást váltva biztosítanak szinte folyamatos amerikai jelenlétet a Fekete-tengeren, annak ellenére, hogy a Boszporuszról szóló 1936-os montreaux-i egyezmény szerint a fekete-tengeri partszakasszal nem rendelkező országok hadihajói nem tartózkodhatnak három hétnél hosszabb ideig ezeken a vizeken.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!