Amerikai importvámok - Az EU július közepén védőintézkedéseket hozhat az acélimport korlátozására

Külföld, 2018.06.26

Ideiglenes védőintézkedéseket vezethet be az Európai Unió július közepén az acélimport korlátozására, amíg le nem zárul a vizsgálat, hogy kell-e lépéseket tenni az amerikai vámok miatt az EU piacán nagy mennyiségben megjelenő acél és alumínium miatt - közölték kedden Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos arról számolt be, hogy a márciusban megindított vizsgálat valószínűleg az év végéig is eltarthat, akkor lehet majd valós képet kapni a helyzetről.

"Komolyan fontolgatjuk, hogy ideiglenes piacvédelmi intézkedéseket vezetünk be július közepe felé. Még nincs eldöntve, hogy pontosan milyen lépésekről van szó" - mondta.

Pénteken léptek életbe az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

Ezek hatására az amerikai Harley-Davidson motorkerékpár-gyártó cég hétfőn bejelentette, hogy kiszervezi az Egyesült Államokból az Európában értékesített termékek gyártását.

Újságírói kérdésre válaszolva Malmström elmondta, hogy nem büntetni akar az EU, a vállalat lépése mindössze a természetes következménye a protekcionista amerikai kereskedelempolitikának. "Az amerikai vállalatok nyomást gyakorolnak a kormányzatra, és azt mondják, hogy várjatok egy percet, ez nem jó a gazdaságnak" - fogalmazott.

Az unió 25 százalékos védővámot vetett ki mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben, válaszul az acél- és alumíniumkivitelt sújtó új importvámokra. Az EU tavaly 6,4 milliárd euró értékben exportált acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba. Brüsszeli tájékoztatás szerint ezért a jövőben további 3,6 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnek majd ki importvámot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!