Amerikai importvámok - Péntektől életbe lépnek az Európai Unióra, Kanadára és Mexikóra kivetett védővámok

Külföld, 2018.05.31

Washington pénteki hatállyal kiveti a védővámokat az európai, kanadai és mexikói acél-, és alumíniumtermékekre - közölte Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter amerikai újságírókkal telefonon.

A tárcavezető részletekbe ugyan nem bocsátkozott, de azt közölte, hogy az európai uniós, a kanadai és a mexikói portékákra ugyanolyan tarifák lesznek érvényesek, mint a legtöbb más ország importtermékeire. Donald Trump amerikai elnök március 23-án - nemzetbiztonsági aggodalmakra hivatkozva - jelentette be, hogy 25 százalékos védővámmal sújtja az acél-, és 10 százalékos vámtarifával pedig az alumíniumtermékek behozatalát. A Fehér Ház azonban átmeneti időre mentesítést adott az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának, abban a reményben, hogy ezekkel az országokkal a végleges mentesítésért cserében az Egyesült Államoknak kedvező gazdasági megállapodást sikerül kötnie. Kanadával és Mexikóval Washington élénk tárgyalásokat is folytatott az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) amerikai érdekeknek jobban megfelelő átalakításáról.

"A tárgyalások nem vezettek eredményre" - fogalmazott az amerikai újságíróknak Wilbur Ross, aki az Európai Unióval folytatott tárgyalások vezetője. A miniszter hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is tárgyalni akar kereskedelmi partnereivel.

A The Wall Street Journal szerdán délután az internetes oldalán közölte a hírt, miszerint az amerikai kormány várhatóan kiveti a védővámokat. Wilbur Ross ugyanis szerdán Párizsban, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanácskozásán jelezte: várhatóan bevezetik a védővámokat. Igaz, a miniszter szerdán még csupán az Európai Unióra kivetendő tarifákról beszélt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!