Amerikai külügyminisztérium: folytatódik az egyeztetés Washington és Ankara között

Külföld, 2018.08.08

Folytatódik az egyeztetés Washington és Ankara között - tájékoztatott szerdán Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő azt követően nyilatkozott, hogy Sedat Önal török külügyminiszter-helyettes vezetésével török küldöttség tárgyalt a külügyminisztériumban, annak érdekében, hogy enyhítsék az Andrew Brunson amerikai lelkipásztor törökországi házi őrizete miatt kialakult feszültséget a két ország között.

Sedat Önal szerdán délelőtt az amerikai diplomácia második számú vezetőjével, John Sullivannel tárgyalt, megbeszéléseikről azonban nem adtak ki közleményt.

Az Egyesült Államok és Törökország között évtizedek óta - Ciprus északi részének 1974-ben történt török inváziója óta - nem volt olyan rossz a viszony, amilyen az elmúlt hetekben alakult ki. Augusztus elsején Washington szankciókkal sújtott két török kormánytagot: Abdülhamit Gül belügyminisztert és Süleyman Soylut, az igazságügyi tárca vezetőjét. A büntető intézkedések deklarált célja Brunson tiszteletes szabadon bocsátásának elérése volt. Donald Trump elnök a szankciók bejelentése előtti napokban hasztalan próbálta elérni a Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott telefonbeszélgetésében az amerikai lelkipásztor szabadon bocsátását.

Andrew Brunson évtizedek óta él Izmir városában, a két évvel ezelőtti török puccskísérlet után azonban őt is letartóztatták. Azzal vádolják, hogy kapcsolatban áll az önkéntes amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok irányította mozgalommal, aktívan támogatja e mozgalmat, és kémkedik az Egyesült Államok javára. A lelkipásztor mindig következetesen cáfolta a vádakat. Néhány nappal ezelőtt a börtönből házi őrizetbe helyezték, Washington azonban azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátását követeli.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn ismét telefonon egyeztetett Mevlüt Cavusogluval, a török diplomácia irányítójával.

Miközben a török sajtó "előzetes megállapodásról" adott hírt, az amerikai külügyminisztérium szóvivőnője még kedden azt szögezte le: "ha megállapodásra jutottunk volna, akkor szerintem Brunson tiszteletes már hazatért volna az otthonába".

Heather Nauert szóvivő szerint Washington nemcsak a tiszteletes hazatérését akarja elérni Ankaránál, hanem a törökországi amerikai kirendeltségeknél dolgozó és letartóztatásban lévő helyi alkalmazottakét is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!