Amerikai nagykövet: Szíriának nincs erkölcsi alapja a genfi Leszerelési Értekezlet soros elnökségének betöltéséhez

Külföld, 2018.05.28

Szíriának nincs sem hitele, sem erkölcsi alapja ahhoz, hogy betöltse a genfi Leszerelési Értekezlet (CD) soros elnöki tisztét, hiszen az utóbbi években valószínűleg többször is vetett be vegyi fegyvert civilek ellen - jelentette ki hétfői Twitter-bejegyzésében Robert Wood, az Egyesült Államoknak a szervezethez akkreditált nagykövete, akinek álláspontját brit diplomaták is osztották.

Wood közölte: ez a mostani talán a Leszerelési Értekezlet történetének legsötétebb napja lesz amiatt, hogy Szíria megkezdi négyhetes elnökségét. Hangsúlyozta: a damaszkuszi kormány hiteltelen, s nincs meg a tekintélye sem a feladat ellátásához, a nemzetközi közösség ezt nem hagyhatja szó nélkül.

Ezt az álláspontot brit diplomaták is visszhangozták. Az Egyesült Királyság elítéli, hogy Szíria tölti be a CD elnökségét annak fényében, hogy a rezsim folyamatosan figyelmen kívül hagyja a fegyverek elterjedését tiltó, illetve leszerelését célzó nemzetközi megállapodásokat és normákat - fogalmaztak közleményükben brit diplomaták.

A hírt közlő BBC brit műsorszóró rámutatott, hogy a 65 tagállamból álló nemzetközi szervezet nem az ENSZ kebelén belül működik, csak a világszervezet genfi székhelyén tartja konferenciáit. Ettől függetlenül az értekezletnek nagy szerepe volt a vegyifegyver-tilalmi egyezmény létrejöttében, amelynek Szíria is aláíró tagja. A közel-keleti ország pedig azon az alapon tölti be hétfőtől az elnökséget, hogy a konferencia tagországai az angol ábécének megfelelően, meghatározott sorrendben váltják egymást a poszton. Szíria (Syria) Svájctól (Switzerland) vette át az elnökséget.

Damaszkusz elnökségét azonban nem lehet meggátolni, ugyanis a leszerelési értekezlet valamennyi tagországának, így Szíriának is ebben konszenzusra kell jutnia.

A Damaszkuszi rezsimet - főként - nyugati országok azzal vádolják, hogy a szíriai polgárháború során többször is vegyi támadásokat hajtott végre a civil lakosság ellen. Legutóbb április 7-én vetettek be állítólag vegyi fegyvereket az akkor még lázadók kezén lévő kelet-gútai Dúma városban. A "fehérsisakok" néven ismert szíriai mentőszervezet és a Szíriai-Amerikai Orvosi Társaság szerint több mint 40 ember halt meg, és több mint 500 emberen véltek felfedezni "vegyi anyag" okozta tüneteket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!