Amerikai sajtó: az FBI véletlenül nyilvánosságra hozta a 2001. szeptember 11-i merényletek vélt szaúdi segítőjének nevét

Külföld, 2020.05.13

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) véletlenül nyilvánosságra hozta a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletek vélt szaúd-arábiai kormányzati segítőjének nevét - jelentette több amerikai médium is a Yahoo News kedd esti híradására hivatkozva.

Az információ szerint a múlt héten benyújtott bírósági dokumentumok között található a terrormerényletek segítésével gyanúsítható szaúd-arábiai tisztségviselő neve. A 2001. szeptember 11-én, az al-Kaida terrorszervezet által elkövetett merényletek áldozatai közül többnek a családja ugyanis kártérítési pert indított a szaúdi kormányzat ellen, s a Yahoo News újságírója, Michael Isikoff e perhez benyújtott dokumentumok között bukkant rá az információra.

A Jill Sanborn, az FBI terrorelhárító részlegének helyettes igazgatója által benyújtott dokumentumok egyike utal Muszaed Ahmed al-Dzsarrára, aki jelenleg valószínűsíthetően a szaúdi külügyminisztérium középszintű tisztségviselője. Al-Dzsarra 1999 és 2000 között a sivatagi királyság washingtoni nagykövetségének munkatársa volt, s munkájához tartozott a feltételezések szerint az Egyesült Államokban lévő iszlám központok és szaúdiak által finanszírozott mecsetek tevékenységének figyelemmel kísérése. A Yahoo News szerint a külügyi tisztségviselőről viszonylag keveset lehet tudni, munkájáról közvetlenül az akkori szaúdi nagykövetnek tartozott beszámolási kötelezettséggel. Szaúd-Arábia akkori washingtoni nagykövete a George W. Bush elnök családjának közeli barátjaként számon tartott Bandár bin Szultan herceg volt.

A Yahoo News beszámolója szerint Jill Sanborn egy részlegesen feloldott titkosítású dokumentumra hivatkozva utalt Dzsarrára, mint lehetséges közvetlen kapcsolatra a szaúdi kormányzat és az al-Kaida 2001. szeptember 11-i merényleteket elkövető terroristái között. Bár az FBI-vezető is hozzátette, hogy Dzsarra szerepvállalása nem bizonyított.

Az Egyesült Államokban 2016-ban terjesztettek elő egy törvénytervezetet, amely lehetővé tette, hogy a 2001. szeptember 11-i terrorakciók áldozatainak családtagjai pert indítsanak a szaúd-arábiai kormányzat ellen. Barack Obama akkori amerikai elnök ugyan megvétózta a tervezetet, de a szenátusban 97:1 arányban, a képviselőházban pedig 348:77 arányú szavazással felülírták az elnöki vétót.

A Yahoo News megjegyezte azt is, hogy a kártérítési perben szereplő dokumentumok nyilvánosságra hozatalát sem William Barr igazságügyi miniszter, sem Richard Grenell, az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság ügyvezető vezetője nem támogatta, arra hivatkozva, hogy az információk megjelenése "jelentős nemzetbiztonsági károkat okozna".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!