Amerikai tábornok: Amerika fokozza az Iszlám Állam elleni támadásait Afganisztánban

Külföld, 2018.06.08

Az afgán kormány tálibokkal szembeni hadműveleteinek átmeneti felfüggesztése lehetőséget ad az amerikai hadseregnek arra, hogy fokozza az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni támadásait Kelet-Afganisztánban - közölte John Nicholson tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok és a NATO-vezetésű Eltökélt Támogatás afganisztáni művelet vezetője pénteken Brüsszelben.

Nicholson a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozásán elmondta: az afgán kormányhadseregnek a tálib lázadók ellen folytatott hadműveleteinek felfüggesztése, amelyet Asraf Gáni afgán elnök csütörtökön jelentett be, nem vonatkozik az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcokra.

A kelet-afganisztáni Nangarhar környékén az Iszlám Állam fegyvereseivel vívott összecsapások folytatódnak, egyre intenzívebbek és még tovább erősödnek. A harcokban az afgán hadsereg szárazföldi alakulatai és amerikai különleges erők vesznek részt afgán és amerikai légi támogatással.

A tábornok a tűzszünet bejelentését jelentős lépésnek nevezte. Hozzátette, a tálibok ez idáig nem reagáltak a bejelentésre, nem lehet megjósolni, hogy csatlakozni fognak-e a tűzszünethez.

James Mattis amerikai védelmi miniszter a NATO tagországok állam-, illetve kormányfőinek július közepén esedékes csúcstalálkozóját előkészítető tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján a tűzszünetet "nagyon merész ajánlatnak" nevezte. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hadműveletek átmeneti felfüggesztése jobb helyzetbe hozza az Egyesült Államok afganisztáni erőit, amelyek így az országban szintén jelen lévő más szélsőséges csoportok, mint például az Iszlám Állam szövetségesének tekinthető al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szemben hatékonyabban léphetnek fel.

Mattis kitért arra is, hogy az Iszlám Állam elleni nyomást a szíriai harcok befejezését követően is fent kell tartani. Kijelentette: stratégiai hiba lenne azonnal kivonulni Szíriából, azt követően, hogy az Iszlám Állam teljes vereséget szenvedett. El kell kerülni, hogy a katonai műveletek lezárultával létrejövő "vákuumot" az Asszád-rezsim támogatói kihasználhassák - tette hozzá.

A tálibokkal szembeni hadműveletek átmeneti felfüggesztését csütörtökön jelentette be Asraf Gáni afgán elnök a ramadánt lezáró íd al-fitr nevű ünnep alkalmából. A tűzszünet június 12. és 20. között lesz érvényben. A bejelentés szerin a műveleteket csak a tálib lázadók ellen állítják le, az afgán biztonsági erők az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben folytatják a harcokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!