Amerikai védelmi miniszter: két támaszponton alakítanak ki átmeneti szállásokat az illegális migráns családoknak

Külföld, 2018.06.25

James Mattis amerikai védelmi miniszter vasárnap este bejelentette: két katonai támaszponton alakítanak ki átmeneti szállásokat az illegális migráns családoknak.

A miniszter úton Ázsiába, az alaszkai katonai támaszponton megállva nyilatkozott a vele utazó újságíróknak. Nem nevezte meg konkrétan, hogy mely katonai bázisok adhatnak átmenetileg otthont az illegális bevándorló-családoknak, s arról sem szólt, hogy előreláthatóan hány családot fogadnak majd be. Közölte: a részleteken még dolgoznak. Korábban mind az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma, mind a Pentagon (védelmi minisztérium) négy katonai támaszpontot emlegetett, mégpedig három texasit, negyedikként pedig az Arkansas állam fővárosában, Little Rockban lévőt. James Mattis ugyanakkor vasárnap leszögezte: kettőnél több tábor nem lesz. Hozzátette, hogy a táborok működtetéséért nem a védelmi tárca felel majd, ez az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériumának a feladata lesz.

A Pentagon a kongresszusnak küldött feljegyzésében - amely kiszivárgott az amerikai sajtóban - arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy a minisztériumot arra kérték fel, július elejétől az év végéig álljanak rendelkezésre az átmeneti szállások.

A szállások létrehozásának gondolata szerdán merült fel, miután Donald Trump elnök a közfelháborodás hatására aláírta az illegális migráns családok szétszakítását és a gyermekeket a szüleiktől elválasztó gyakorlatot megakadályozó elnöki rendeletet. Az amerikai-mexikói határon ugyanis az elmúlt hetekben több mint kétezer gyermeket választottak el az előzetes letartóztatásba helyezett szüleiktől, s a rendelet értelmében már meg is kezdődött a családok egyesítése. Ezeknek a családoknak az elszállásolására alakít ki a Pentagon átmeneti szállásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!