Amerikai demokrata szenátor: Mueller ne hozza nyilvánosságra az Oroszország-dossziét az őszi választások előtt

Külföld, 2018.02.18

Bob Casey pennsylvaniai demokrata párti szenátor vasárnap arra figyelmeztette Robert Muellert, a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló különbizottság vezetőjét, hogy az őszi félidős választások előtt ne hozza nyilvánosságra a nyomozás valamennyi eredményét.

A szenátor egy ismert amerikai rádiós, John Katsimatidis szokásos vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában fejtette ki véleményét. A politikus leszögezte: bár nem tudja, hogy a nyomozás még mi mindent hozhat, de az eredmények nyilvánosságra hozatala elterelné a figyelmet a közelgő választásokról, vagy egyenesen elbátortalanítaná az embereket a voksolástól, mert elveszítenék a választások tisztaságába vetett bizalmukat. "Úgy gondolom, ez hiba lenne, meg kellene várni a választások utáni időszakot" - fogalmazott Casey szenátor.

Oroszország állítólagos szerepe az amerikai elnökválasztási folyamatban, illetve a pénteken 13 orosz állampolgár és 3 orosz szervezet ellen történt vádemelés az egyik fő témája volt az amerikai televíziók szokásos vasárnap délelőtti politikai vitaműsorainak.

James Clapper, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) volt vezetője a CNN hírtelevízióban arról beszélt, hogy a Mueller-vezette különleges bizottság nyomozásának köszönhetően "további csontvázak eshetnek ki a szekrényből". Chris Coons, Delaware állam demokrata párti szenátora a CBS televízió Szemben a nemzettel című műsorában azt hangoztatta: aligha mondhatjuk, hogy az orosz beavatkozás nem érintette a választások kimenetelét. Arra emlékeztetett, hogy a közvetlen voksok többségét a demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton nyerte el. Elemzők egyébként korábban éppen arra mutattak rá: az a tény, hogy Clinton nyerte el a közvetlen voksok többségét, éppen azt jelzi, hogy a választói akaratot nem befolyásolták az esetleges orosz beavatkozási kísérletek. A republikánus Chris Christie, New Jersey állam volt kormányzója az ABC televízió Ez a hét című műsorában azt hangsúlyozta: a vádemelés "azt bizonyítja, hogy nem volt összejátszás" Trump kampányának munkatársai és oroszok között. "Meglátjuk, hova vezet az egész nyomozás, de az biztos, hogy Mueller és munkatársai mostani vádjai között nem szerepelt az összejátszás" - fogalmazott Christie, utalva a különleges vizsgálóbizottság vezetője, Robert Mueller által javasolt és pénteken az igazságügyi miniszterhelyettes által bejelentett vádemelésre.

Közben több amerikai televízió és a közszolgálati rádió (NPR) is bőségesen idézi Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadót, aki a müncheni biztonságpolitikai konferencián a többi között azt hangsúlyozta: Oroszország beavatkozásai a nyugati választási folyamatokba visszaüt majd, mert éppen hogy megerősíti és egységbe kovácsolja a különböző felfogású embereket Oroszország ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!