Amerikai elnökválasztás - Az FBI számítógépes támadásokra figyelmezteti a választási irodákat

Külföld, 2016.08.29

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) számítógépes támadásokra figyelmezteti az Egyesült Államok választási irodáit a novemberi elnökválasztás előtt.  

A Szövetségi Nyomozó Iroda - mint erről az amerikai közszolgálati rádió (NPR) beszámolt - az elmúlt hetekben két szövetségi államban is azt tapasztalta, hogy a választói adatbázist és a választói regisztrációt számítógépes támadás érte. Ezért felhívta a választási irodák figyelmét, hogy a november 8-án tartandó elnökválasztás előtt okvetlenül erősítsék meg számítógépes rendszerük biztonságát.

Az FBI ugyan nem részletezte, hogy mely szövetségi államokról van szó, de a hírek Arizonára és Illinois államra utalnak.

A választók regisztrációjával és személyazonosításával egyébként több szövetségi államban is gondok vannak. A legtöbb szövetségi államban ugyanis szigorítani szeretnék a szabályokat és köteleznék a választásra jelentkezőket, hogy különböző, például fényképes dokumentumokkal igazolják kilétüket, amerikai állampolgárságukat, így akarva megelőzni, hogy az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodó mintegy 11 milliónyi bevándorló voksolhasson. Kansas állam például már júniusban benyújtotta erről szóló beadványát a szövetségi Legfelső Bírósághoz, és ugyanilyen gondok vannak Wisconsinban, Észak-Karolinában és Texasban is. Ezekben az államokban arra köteleznék a szavazókat, hogy igazolják magukat. Wisconsin ügyében egy szövetségi bíróság augusztusban úgy döntött, hogy akiknek nincs személyazonosító dokumentumuk, azok közjegyző előtt tett írásbeli nyilatkozattal - amely arról szól, hogy ők amerikai állampolgárok - szavazhatnának novemberben, ezt a döntést azonban a wisconsini hatóságok a fellebbviteli bíróságon megtámadták. Ohióban egyelőre arról folyik a vita, hogy szavazhatnak-e azok, akik évek óta nem jelentek meg választásokon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!