Amerikai elnökválasztás - Fico: a világ más, mint ahogy a média mutatja

Külföld, 2016.11.09

Gratulált Donald Trump újonnan megválasztott amerikai republikánus párti elnöknek Robert Fico szlovák szociáldemokrata kormányfő, aki a szlovák sajtónak szerdán nyilatkozva hangsúlyozta: a választás eredménye is megmutatta, hogy a világ és Szlovákia is más, mint amilyennek a média mutatja.

"Mindnyájunknak hallgatnunk kell az emberekre, ez az igazság az Egyesült Államokban is megmutatkozott" - idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Robert Fico szavait. A szlovák miniszterelnök kijelentette: gratulál az újonnan megválasztott amerikai elnöknek, és Szlovákia kormányfőjeként teljes mértékben elfogadja az Egyesült Államok polgárainak választását.

"Az Egyesült Államok fontos partnere és szövetségese Szlovákiának és az Európai Uniónak, fontosnak tartom, hogy ez a jövőben is így marad" - reagált az új amerikai elnök megválasztására Andrej Kiska szlovák államfő, aki ugyancsak gratulált Donald Trumpnak a választáson aratott győzelméhez.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter az amerikai elnökválasztás eredményéről a Sita szlovák kereskedelmi hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett: Donald Trump az eddigi amerikai bel- és külpolitikát tekintve nem a "folytonosság elnöke" lesz, ugyanakkor még kérdéses, hogy "hol találja meg a helyét" az amerikai politikai valóság és a kampányában elhangzott nyilatkozatai között. Hozzátette: nem kell különösebben dramatizálni és felfújni a kampánybeszédeket. A Washington és Moszkva jövőbeli viszonyát firtató kérdésre Miroslav Lajcák azt mondta: feltételezi, hogy az új amerikai elnök inkább pragmatikusan, mintsem ideológiák mentén tekint majd ezekre a kapcsolatokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!