Amerikai elnökválasztás - Kijev Trumppal is készen áll az együttműködésre

Külföld, 2016.11.09

Ukrajna együtt fog működni Donald Trumppal, miután hivatalossá válik, hogy ő nyerte az amerikai elnökválasztást - jelentette ki Dmitro Simkiv, Petro Porosenko ukrán elnök hivatalának helyettes vezetője szerdán egy tévéinterjúban.

A tisztségviselő szavai szerint Kijevnek szüksége van arra, hogy növelje a világközösségben az Ukrajnával szövetséges országok koalícióját.

"Azon a szinten kell fejlesztenünk kapcsolatainkat (az Egyesült Államokkal), amelyen már évek óta tesszük. Ezért biztos vagyok abban, hogy megtaláljuk a módját a jövőbeli együttműködésnek, attól függetlenül, milyen lesz az (amerikai) elnöki adminisztráció" - fejtette ki, leszögezve, hogy a kijevi vezetés kész együtt dolgozni Trumppal.

Olekszij Honcsarenko, a Porosenko elnök mögött álló parlamenti tömörülés frakcióvezető-helyettese viszont azon véleményének adott hangot, hogy Trump elnökválasztási győzelme után kiszámíthatatlanná válik a nemzetközi politika, beleértve Ukrajna és az Egyesült Államok kapcsolatait.

Az amerikai elnökválasztási kampány során több esemény is kétségeket ébreszthetett Kijevben afelől, hogy Trump elnökké választása esetén nem romolhat-e az ukrán-amerikai viszony. A republikánus elnökjelölt a kampány alatt olyan kijelentést tett, miszerint Vlagyimir Putyin orosz államfőt jobb vezetőnek tartja Barack Obama amerikai elnöknél. Emiatt hevesen bírálta őt Hillary Clinton demokrata elnökjelölt és stábja, a "Kreml bábjának" nevezve Trumpot.

Több ízben is felröppentek olyan híresztelések, hogy Trumpot - a Krím félszigetet önkényesen bekebelező és a kelet-ukrajnai konfliktusban kulcsszerepet játszó - Oroszország központi vezetéséből támogatják.

A The New York Times című tekintélyes amerikai lap augusztusban arról adott hírt, hogy Paul Manafort, Trump kampánymenedzsere több millió dollárt kaphatott a 2014-ben megbuktatott ukrán elnök, Viktor Janukovics pártjától, amelynek éveken át tanácsadóként dolgozott. Manafort neve ugyanis felbukkant az ukrán hatóságok által vizsgált, a Régiók Pártjának "fekete főkönyveként emlegetett" nem hivatalos dokumentumban. A kampánymenedzser ezután lemondott tisztségéről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!