Amerikai ENSZ-nagykövet: Washington diplomáciai megoldást akar Szíriában

Külföld, 2017.04.12

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint az Egyesült Államok diplomáciai megoldásra törekszik Szíriában.

Nikki Haley nagykövet szerdán annak az ENSZ-határozattervezetnek a szavazása előtt nyilatkozott, amely az idlíbi gáztámadás vizsgálatát a szíriai kormányzat bevonásával szeretné megindítani.

Az amerikai diplomata leszögezte: "készen állunk, hogy ninden erőnkkel a diplomáciai megoldást támogassuk". A nagykövet hozzátette: a Trump-kormányzat szeretne hozzájárulni a szíriai konfliktus lezárásához. "Az Egyesült Államok szilárdan hisz abban, hogy a politikai megoldás a nézetkülönbségek ellenére is működőképes" - fogalmazott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) helyi idő szerint szerdán kora délután szavaz arról a határozattervezetről, amely a szíriai kormány együttműködését kéri a múlt héten történt - és legalább 87 halálos áldozatot követelő - gáztámadás kivizsgálásának ügyében. Oroszország szerdán délelőtt jelezte, hogy a tervezet szövegét "elfogadhatatlannak" tartja, és kiszivárgott hírek szerint az ENSZ-ben arra számítanak, hogy meg is vétózza.

Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete korábban a BT tanácskozásán kijelentette: London szintén arra a következtetésre jutott, hogy a gáztámadásért a felelősség nagyon nagy valószínűséggel a damaszkuszi kormányt terheli.

Matthew Rycroft ENSZ-nagykövet közölte: brit tudósok megvizsgálták a támadás helyszínén talált bizonyítékokat, és szarin, vagy ahhoz nagyon hasonló idegméreg nyomait találták. Vlagyimir Szafronkov, Oroszország ENSZ-képviselője azonnal reagált és elutasította e következtetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!