Amerikai ENSZ-nagykövet: Washingtonnak többé nem fontos Aszad szír elnök elmozdítása

Külföld, 2017.03.30

Washington számára többé nem elsődleges fontosságú Bassár el-Aszad szír elnök elmozdítása - közölte Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az ENSZ székházában újságíróknak nyilatkozva csütörtökön.

A nagykövet kifejtette, hogy a szíriai helyzet ismeretében muszáj változtatni a prioritásokon. "Washington prioritása többé nem az, hogy itt ücsörögjünk és Aszad elmozdításán törjük a fejünket" - mondta a diplomata. Nikki Haley hozzátette: az új amerikai kormányzat azon dolgozik, hogy hogyan tudná a dolgokat elvégezni és kire van szüksége ahhoz, hogy valóban változást érjen el Szíria népe számára. Hangsúlyozta egyúttal, hogy "nem szükségszerűen oly módon kell Aszad elnökre összpontosítani a figyelmet, ahogyan azt az előző amerikai kormányzat tette". Mint fogalmazott: "Azt gondoljuk, hogy Aszad akadálya a megoldásnak? Igen. S azt gondoljuk, hogy ehhez el kell mozdítanunk őt? Nem". Leszögezte, hogy Aszad elnök jövőjéről a szíreknek kell dönteniük, és Washington immár mindenképpen politikai megoldást szeretne a konfliktus lezárásához. Ennek érdekében pedig kész együttműködni Törökországgal is.

Hasonló szellemben nyilatkozott a szíriai helyzetről Ankarában Rex Tillerson is. Az amerikai külügyminiszter egynapos látogatáson tartózkodik a török fővárosban, ahol Recep Tayyip Erdogan államfővel és Mevlüt Cavusoglu küülgyminiszterrel tárgyalt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!