Amerikai importvámok - Donald Trump kivételt tehet Kanadával és Mexikóval egy új NAFTA-szerződésért cserébe

Külföld, 2018.03.05

Donald Trump amerikai elnök hétfőn azt sugallta, hogy kivételt tehet Kanadával és Mexikóval, és rájuk nem vonatkoznak majd az acél és az alumínium amerikai importjára bevezetni tervezett vámok, ha aláírják az új, "igazságos" Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA).

"Nagy deficitünk van Mexikóval és Kanadával. A NAFTA, amelynek újratárgyalása éppen most folyik, rossz megállapodás volt az Egyesült Államok számára" - írta a Twitteren az elnök, leszögezve, hogy acél- és alumíniumvámok csak akkor nem lesznek, ha "új és tisztességes" szabadkereskedelmi egyezményt írnak alá.

Donald Trump azt is leszögezte a Twitteren egy másik bejegyzésében, hogy "Kanadának jobban kell bánnia" az amerikai farmerekkel. Az amerikai elnök megítélése szerint Ottawa "nagyon megszorító" politikát alkalmaz az amerikai agrárvállalkozókkal, különösen a tejtermelőkkel szemben.

Üzent Mexikónak is. "Mexikónak sokkal többet kell tennie annak érdekében, hogy az Egyesült Államokat ne árasszák el a kábítószerek. Nem tették meg, amit kell. Emberek milliói (drog)függők és halnak meg." - írta.

Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) 1992 decemberében írta alá az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó. A megállapodás 1994 januárjában lépett életbe. Donald Trump választási ígéreteinek egyike a NAFTA újratárgyalása vagy felmondása volt, Trump ugyanis az amerikai munkaerőpiac számára és az amerikai kereskedelmi deficit miatt "katasztrofálisnak" minősítette az egyezményt.

A háromoldalú tárgyalások hetedik fordulója hétfőn fejeződik be Mexikóban, Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő, Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter és Ildefonso Guajardo Villarreal mexikói gazdasági miniszter részvételével. A két miniszter feltehetően nyomást gyakorol majd az amerikai kereskedelmi főképviselőre, hogy részletesebben fejtse ki, miként kerülheti el Mexikó és Kanada a vámok kivetését.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb acélimportőre, tavaly 35,6 millió tonnát hozott be külföldről. A teljes amerikai behozatalon belül Kanada részesedése a legnagyobb, 16,7 százalék. Mexikó 9,4 százalékkal a negyedik helyen áll.

Az amerikai elnök korábban azt ígérte, hogy ezen a héten véglegesíti és jelenti be hivatalosan a vámrendeletet. Peter Navarro, az elnök gazdasági főtanácsadója hétfőn a Fox News hírtelevíziónak azt mondta, hogy a következő két hét során teszik meg a hivatalos bejelentést. "25 százalék az acélra és 10 százalék az alumíniumra, nem lesz egyetlen ország sem kivétel, szigorú határt szabtunk" - mondta Navarro.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!