Amerikai importvámok - Katainen: a megoldásra kell összpontosítani a helyzet súlyosbítása helyett

Külföld, 2018.03.14

Az Európai Bizottság a megoldásra kíván összpontosítani a helyzet súlyosbítása helyett, a feleknek mindent meg kell tenniük, hogy elkerüljék a kereskedelmi háborút - jelentette ki szerdán Jyrki Katainen munkahelyteremtésért felelős uniós biztos a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett importvámokra utalva.

Katainen az Európai Parlament plenáris ülésén szólalt fel szerdán Strasbourgban, s kiemelte, hogy célravezetőbb lenne inkább az EU és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi feltételek javításán dolgozni. Hozzátette, a brüsszeli testület megpróbálja a lehető leghamarabb megtalálni a megoldást a problémára.

Leszögezte, a mostani eset jó emlékeztető arra, hogy miért fontos világos szabályok, nem pedig "a legerősebb irányít" elve alapján kereskedni.

Mint mondta, fontos lenne átfogó kereskedelmi megállapodásokat kötni, amennyiben "el akarjuk kerülni, hogy önkényes döntések károkat okozzanak mindannyiunknak".

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos elismételte álláspontját, miszerint az EU-t ki kellene vonni az importált acélra és alumíniumra kivetett, 25, illetve 10 százalékos amerikai védővámok hatálya alól.

Óriási károkat okoz a transzatlanti kapcsolatokban és a globális kereskedelmi rendszerben, ha ez nem történik meg - mutatott rá, hozzátéve, hogy ebben az esetben arányos, szabályszerű, de határozott válaszlépéseket fognak foganatosítani.

Aláhúzta: az amerikai intézkedéseket, amelyek kilenc-tíz uniós országot súlyosan érintenének, "nem nemzetbiztonsági, hanem gazdasági protekcionista alapon hozták meg".

"Nem szeretnénk, hogy elmérgesedjen a helyzet, ezért nagyon okosan kell manőverezni" - mondta Malmström, egyúttal reményét fejezve ki, hogy Washington mihamarabb tájékoztatást nyújt arról, mely országok tartoznak majd a kivételek alá.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt üzente Trumpnak a Twitteren, hogy kereskedelmi háború helyett újra kellene indítani a szabadkereskedelmi tárgyalásokat. "Kereskedj, ne háborúzz!" - írta.

Az Európai Bizottság korábban összeállított egy listát, amelynek kiszivárgott változata alapján szükség esetén 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnének ki 25 százalékos importvámot. Hivatalosan annyit közöltek, hogy ezen egyebek mellett a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel. Sajtójelentések szerint azonban a listán megtalálhatók bizonyos mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, valamint a bourbon whiskey is.

Az amerikai elnök szombaton ígéretet tett, hogy meg fogja válaszolni az esetleges európai ellenintézkedéseket, és védővámot vet ki az európai gépkocsikra is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!