Amerikai külügyi szakszervezeti vezető a képzett diplomaták távozását panaszolja

Külföld, 2017.11.09

Barbara Stephenson, az amerikai külügyi dolgozók szakszervezetének (AFSA) vezetője, volt panamai nagykövet szerint rendkívül gyorsan apad a karrierdiplomataként kinevezett nagykövetek száma, ami árt az amerikai külpolitikának.

Barbara Stephenson a Foreign Service Journal című szaklapban nyílt levélként közölte észrevételeit. Január óta a karrierdiplomaták száma mintegy 60 százalékkal csökkent, a legtehetségesebb diplomaták közösségét "lefejezték" - írta.

A volt nagykövet szerint a tapasztalt diplomaták számának gyors apadása azonnali és komoly hatással van arra, ahogyan az Egyesült Államok formálni próbálja a világpolitikát.

A levél nem az első panasza a régi diplomatakarnak az átszervezések miatt. A 75 ezer embert foglalkoztató külügyminisztériumban Rex Tillerson miniszter már a kinevezése utáni első állománygyűlésen közölte: nagyarányú létszámcsökkentés várható, befagyasztják a felvételt az alacsonyabb szintű posztokra és csökkentik a kinevezések számát is.

A nyílt levelet megfogalmazó Barbara Stephenson szerint az amerikai külügyi szolgálat meggyöngítése zajlik. A volt nagykövet felhívta a figyelmet arra, hogy a kongresszus ellenzi a külügyi tárca költségvetésének nagyarányú csökkentését. Felidézte, hogy a szenátus "a visszavonulás doktrínájának" nevezte az átszervezést.

Madeleine Albright volt külügyminiszter - akit a volt demokrata párti elnökjelölt és volt külügyminiszter, Hillary Clinton egyik leghűbb támogatójaként tartanak számon - szerdán az MSNBC televízióban szintén bírálta a külügyi átszervezést és annak személyi következményeit. "Nem lehetünk a világ legnagyobb hatalma működőképes külügyminisztérium nélkül" - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!