Amerikai külügyminisztérium: a venezuelai regionális választás nem volt tisztességes

Külföld, 2017.10.16

Az amerikai külügyminisztérium szerint a vasárnap Venezuelában tartott regionális választások "nem voltak sem tisztességesek, sem szabadok".

A külügyminisztérium közleményben bírálta a latin-amerikai országban vasárnap tartott voksolást.

A közlemény leszögezte: "mindaddig, amíg a Maduro-rezsim tekintélyelvű diktatúraként viselkedik, folytatjuk együttműködésünket a nemzetközi közösséggel és az amerikai gazdasági és diplomáciai hatalom minden súlyát latba vetjük a demokrácia helyreállításáért küzdő venezuelaiak támogatására". Venezuelában október 15-én vasárnap tartották a helyi kormányzókat és törvényhozókat megválasztó regionális voksolást, amely a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro pártjának elsöprő győzelmét hozta. Az ellenzék azonban megkérdőjelezte az eredményt. Közleményében az amerikai külügyminisztérium üdvözölte "azon venezuelaiak bátorságát, eltökéltségét és elszántságát, akik megpróbálták gyakorolni alkotmányos jogaikat", de akiknek a minisztérium szerint "a hangját nem hallották meg".

A külügyminisztérium közleménye több szabálytalanságot is említ, így például a "független és megbízható" nemzetközi megfigyelők hiányát, a szavazógépek csekély számát az ellenzékinek tartott szavazókörzetekben, vagy a választási helységek utolsó pillanatban és értesítés nélkül történt áthelyezését.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete "a venezuelai választási folyamat kivizsgálását" követelte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!