Amerikai magyar szervezetek is koszorúztak a kommunizmus áldozatainak washingtoni emlékművénél

Külföld, 2017.06.09

Amerikai magyar szervezetek is koszorúztak a kommunizmus áldozatainak washingtoni emlékművénél tartott ünnepségen, amelyen részt vett Megyesy Jenő, a magyar miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója, aki Orbán Viktor kormányfő nevében helyezett el koszorút.

A Washington szívében található emlékműnél évente megrendezett ünnepségen az idén minden korábbinál többen jelentek meg. Több mint húsz oszág nagykövetsége, köztük Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Norvégia nagykövetségének képviselői vettek részt, s koszorút helyezett el az amerikai magyarok négy szervezete is: az Amerikai Magyar Szövetség, a Magyar Amerikai Koalíció, a Magyar Kezdeményezés Alapítvány és a kommunizmus magyar áldozatainak történetét feldolgozó Emlékezés Projekt képviselője.

Az ünnepség főszónoka, Vytautas Landsbergis, volt litván államfő a beszédében a többi között kiemelte: a kommunizmus alapvetően téves ideológiára épülő rendszer volt, amely nem a jogokra, hanem az erőszakra épült.

Ezúttal is átnyújtották a Truman-Reagan Szabadság Érdemérmet. A kitüntetést Mart Laar, volt észt kormányfő vehette át.

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelgő emlékmű - egy fáklyát tartó nőalak bronzszobra - a Capitolium közelében található, s a szoborról rálátni az amerikai kongresszus fehér kupolájának tetején magasodó Szabadság-szoborra.

Az amerikai kongresszus 1993-ban fogadott el - kétpárti támogatással - törvényt az emlékmű megépítéséről, s az avatási ónnepsére tíz ezstendő múltán került sor. A törvény nyomán alakult meg a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány, amely több mint százmillió dollárnyi magánadományt gyűjtött a szoborra. A szobrot egyébként - mint a talapzatán olvasható - ajánlják mindenkinek, aki szereti a szabadságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!