Amerikai szankciók - Berlin kereskedelmi háború veszélyére figyelmezteti Washingtont

Külföld, 2017.07.27

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború veszélyével fenyeget az Oroszország elleni újabb amerikai szankciók ügye - figyelmeztetett csütörtökön a német gazdasági miniszter. Aggodalmának adott hangot a kormány Oroszország-ügyi megbízottja és a Kelet-Európában tevékenykedő német vállalatok érdekképviselete is.

Brigitte Zypries szövetségi gazdasági miniszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa az ARD országos köztelevíziónak azt mondta, "nagyon rossz lenne" egy kereskedelmi háború, de ha a washingtoni képviselőházban kedden elfogadott törvény alapján német vagy más európai uniós cégeket is sújtó szankciókat lépnek életbe, az EU kénytelen lesz "ellenszankciókkal" válaszolni.

Az Oroszország ellen az ukrajnai és szíriai tevékenysége miatt kivetett amerikai szankciókat tovább szigorító jogszabály elsősorban az orosz energiaszektort érinti, és sújthat orosz vállalatokkal együttműködő más cégeket, akár európai vállalkozásokat is. A törvényt a szenátusnak is meg kell szavaznia, mielőtt Donald Trump elnök aláírhatja.

A német kormány orosz kapcsolatokkal foglalkozó megbízottja, Gernot Erler szerint a tervezett szankciók szoros összefüggésben állnak Donald Trump elnök Amerca First (Amerikai az első) névvel meghirdetett politikájával. A washingtoni vezetés kiemelt figyelmet fordít az energiahordozók kivitelére, hogy munkahelyeket teremtsen otthon és erősítse az ország külpolitikai pozícióját.

Ez a háttere az Oroszország elleni szankciókról szóló új törvénynek is, amely ugyan egyedül az Északi Áramlat-2 földgázvezetéket nevesíti, de bármelyik európai-orosz együttműködési projektet sújthatja az energiaellátás területén - mondta az SPD-s politikus a Neue Osnabrücker Zeitung című lapnak.

Így a szankciók akár a már meglévő vezetékek karbantartási munkálatait is érinthetik, ami nagyban befolyásolhatja az EU energiaellátását - mondta a kormánymegbízott.

A koalíciós társ jobbközép CDU részéről nyugalomra intenek. Roderich Kiesewetter parlamenti (Bundestag-) képviselő, a párt egyik vezető külügyi szakpolitikusa a Deutschlandfunk országos közrádiónak nyilatkozva kiemelte: az EU és Berlin közbenjárására módosították az eredeti tervezetet, belevették, hogy az elnöknek konzultálnia kell az európai partnerekkel, mielőtt dönt a szankciók kivetéséről. Ezért eltúlzott a törvény miatti aggodalom

Azonban a törvényben nem rögzítik a konzultációs eljárás szabályait, és azt sem, hogy mely partnerekkel kell egyeztetni - emelte ki csütörtöki közleményében a kelet-európai térségben érdekelt német vállalatok szövetsége (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft - OA).

Ezért - tették hozzá - az új amerikai szankciók ügye "Damoklész kardjaként lebeg az energiaszektorban érdekelt cégek felett", amelyek körében már most érzékelhető a bizonytalanság és az aggodalom, hogy oroszországi vonatkozású projektjeik miatt hátrányt szenvedhetnek az amerikai piacon.

Az OA szintén kiállt amellett, hogy az EU-nak az európai cégeket sújtó esetleges szankciókra ellenszankciókkal kell válaszolnia. Közleményükben hangsúlyozták: a törvényben egyértelműen szerepel, hogy az orosz energiahordozókat szállító vezetékrendszereket érintő szankciók célja az Európába irányuló amerikai energiaexport növelése, amerikai munkahelyek teremtése és az amerikai külpolitika pozíciójának erősítése. A "politikai célok és a gazdasági érdekek nyílt összekeverése nagyban ronthatja az Oroszország elleni szankciók elfogadottságát" - írta az OA.

Rámutattak: az orosz energiahordozók exportját csaknem 90 csővezetéken keresztül végzik, és számos vezeték építésében és üzemeltetésében európai cégek is közreműködnek.

Kiemelték, hogy az ügy éppen akkor bizonytalanítja el a német gazdaság szereplőit, amikor ismét fellendülés kezdődik a német-orosz és a német-kelet-európai gazdasági együttműködésben. Az év első öt hónapjában a térség egészével folytatott kereskedelmi forgalom éves szinten 22,4 százalékkal 52,4 milliárd euróra emelkedett, és ezen belül a német-orosz kereskedelmi forgalom a már korábban bevezetett szankciók ellenére 31,9 százalékkal 24,3 milliárd euróra nőtt.

Az OA - az euróövezeti tagság révén Szlovéniát nem számítva - a volt Jugoszlávia területén fekvő országokban, a Romániában és Bulgáriában, valamint - a szintén az eruóövezethez tartozó balti országokat nem számítva - a volt Szovjetunió területén tevékenykedő államokban, összesen 21 országban tevékenykedő német vállalatok érdekeit képviseli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!