Amerikai szenátor: Aung Szan Szú Kji mianmari vezető a rohingjáknak nyújtandó segítségen dolgozik

Külföld, 2017.09.14

Mitch McConnell, az amerikai szenátus republikánus frakciójának vezetője csütörtökön bejelentette: telefonon beszélt Aung Szan Szú Kji mianmari vezetővel, aki elmondása szerint azon dolgozik, hogy kormányzata segítséget nyújtson a rohingjáknak.

McConnell - akinek szavait az ABC televízió idézte - a szenátusban beszélgetve mondta el kollégáinak, hogy előző nap beszélt a mianmari vezetővel, akivel évek óta szoros kapcsolatot ápol.

Beszámolt arról: Aung Szan Szú Kji azon dolgozik, hogy az üldözött rohingják lakta térségeknek segítséget biztosítson.

A mianmari vezető egyúttal arról is biztosította az amerikai szenátort, hogy az emberi jogok megsértésével is okvetlenül foglalkozni kíván.

A buddhista többségű Mianmarban - a volt Burmában - az ország nyugati vidékein nagy lélekszámú rohingja kisebbség él, amely muszlim vallású. Az elmúlt hetekben egyre erőteljesebb bírálatok érték a mianmari vezetést a rohingják elleni erőszak miatt, s az amerikai szenátus is előterjesztett határozati javaslatot, amely arra sürgeti Aung Szan Szú Kjit, hogy lépjen a rohingják védelmében.

"Szú Kji egyetértett azzal, hogy a rohingják lakta térségeknek azonnali humanitárius segítségre van szükségük, s ehhez elsősorban a Nemzetközi Vöröskeresztre van szükség" - mondta Mitch McConnell.

Hozzátette, hogy Aung Szan Szú Kji helyzete a kormányzatban "rendkívül nehéz", és mint civilnek nincs hatásköre a hadsereg feletti rendelkezésre, s felhívta a figyelmet, hogy a politikusnőnek címzett bírálatok tovább nehezíthetik Mianmar demokratizálódási folyamatát.

Az 1991-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Aung Szan Szú Kji állami tanácsadóként dolgozik, de gyakorlatilag a miniszterelnöki hatásköröket tartja kézben.

Az ABC televízió információi szerint McConnell szenátort Aung Szan Szú Kji irodája hamarosan részletesen tájékoztatja a rohingjákkal kapcsolatos helyzetről.

Az ENSZ csütörtökön szintén erőteljes segítségre szólított fel a Mianmarból Bangladesbe elmenekült mintegy 400 ezer rohingja érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!