Amerikai szenátor: az Oroszország elleni szankciók célja, hogy Európa szabad és demokratikus legyen

Külföld, 2017.07.26

Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke szerint az Oroszország elleni szankciók célja az, hogy Európa egésze demokratikus és szabad legyen.

A szenátor a The Washington Post című lapnak nyilatkozott a keddi képviselőházi szavazásról, amelynek során elsöprő többséggel szavazták meg az Oroszország, Irán és Észak-Korea elleni szankciókat.

A szankciós törvénycsomagot azonban még a szenátusban is el kell fogadtatni ahhoz, hogy Donald Trump elnök aláírása után törvényerőre lépjen. Bob Corker nem jelölt meg időpontot, hogy a szenátusi voksolásra mikor kerülhet sor, de úgy fogalmazott: "nagyon, nagyon hamar". Közölte, hogy az Észak-Koreára foganatosítandó szankciók megszövegezésén még dolgoznak.

A képviselőház kedden 419 szavazattal 3 ellenében fogadta el az Oroszország, Irán és Észak-Korea elleni szankciókat tartalmazó törvénycsomagot. Az Oroszországot érintő új szankciók egy sor vállalatot és egyént sújtanak, köztük az orosz energetikai szektor és bankrendszer szereplőit, fegyvergyártó cégeket, valamint a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozással megvádoltakat. A szankciók európai vállalatokat is érintenek: nyolc európai uniós tagország cégeit, amelyek részt vesznek orosz energetikai beruházásokban, például az Északi Áramlat-2 olajvezeték megépítésében.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders kedden este a képviselőházi szavazás után közleményben jelezte, hogy az elnök aláírja majd a szenétus által is elfogadott törvénycsomagot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!