Amerikai tábornok: több katonára van szükség Afganisztánban

Külföld, 2017.03.09

Joseph Votel tábornok, az amerikai hadsereg úgynevezett középső parancsnokságának vezetője szerint több amerikai katonát kellene küldenie Afganisztánba.

A tábornok a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának csütörtöki meghallgatásán szögezte le, hogy az afganisztáni háborúban az áttöréshez még több amerikai katona lenne szükséges.

"Abban hiszek, hogy a tanácsadói és segítségnyújtási küldetés akkor lesz hatékony, ha megnöveljük a csapatok létszámát" - fogalmazott a tábornok, aki a csapatok növelésével egyidejűleg új stratégiát is sürgetett.

Votel arra nem tért ki, hogy szerinte hány további katonára lenne szükség. Egyik beosztottja, John Nicholson tábornok azonban még februárban a kongresszusban több ezer katona telepítését vetette fel.

Joseph Votel kifejtette, hogy kifejezetten javasolni fogja a csapatnövelést James Mattis védelmi miniszternek. A Pentagon (védelmi minisztérium) éppen most dolgozik új afganisztáni stratégiáján.

Afgán földön jelenleg 8400 amerikai katona tartózkodik, s emellett a NATO kötelékében további 5000 katona van a terepen. A térségben illetékes - középső - amerikai parancsnokság adatai szerint még legalább tízezer amerikai szerződéses beszállító dolgozik Afganisztánban, ők többnyire logisztikai és a karbantartási munkákkal foglalkoznak. Az amerikai katonák feladata az afgán hadsereg támogatása és kiképzése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!