Amerikai törvényhozók a Deutsche Banktól kérik Trump elnök üzleti kapcsolatainak feltárását

Külföld, 2017.05.24

Amerikai demokrata párti törvényhozók levelet írtak szerdán a német Deutsche Bank elnök-vezérigazgatójának, amelyben Donald Trump elnök üzleti kapcsolatainak és esetleges oroszországi pénzügyi kapcsolatainak feltárását kérik tőle.

A John Cryan elnök-vezérigazgatónak címzett levelet öt demokrata párti képviselő - köztük a Trump-ellenes megnyilvánulásairól ismert Maxine Waters - írta alá. A törvényhozók tudni akarják a bank belső ellenőrzésének következtetéseit a Donald Trumpnak még ingatlanbefektetőként nyújtott kölcsönökről, azt vélelmezve, hogy így fény derülhet az esetleges oroszországi pénzügyi kapcsolataira is. "A kongresszus nincs tisztában azzal, hogy a Deutsche Bank által Trump elnöknek nyújtott korábbi hitelek mögött orosz kormányzati garanciavállalás volt-e, vagy bármilyen más módon kapcsolódtak-e Oroszországhoz" - fogalmaztak a képviselőház pénzügyi bizottságának demokrata párti politikusai. Egyúttal kérték a banktól, hogy adja át a Trumpnak és közvetlen családtagjainak nyújtott hitelek teljes dokumentációját.

Elnökké választása előtt a Deutsche Bank mintegy 300 millió dolláros kölcsönt nyújtott Donald Trumpnak. Elemzők szerint a német bank várhatóan elutasítja majd a választ, az amerikai politikusoknak ugyanis nincs is felhatalmazásuk ilyen válasz kikényszerítésére.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a kongresszusi hírszerzési bizottságok vizsgálatot folytatnak Oroszország állítólagos beavatkozásáról a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba. Ennek keretében Trump pénzügyeit nem vizsgálják, de - a The Wall Street Journal című lap értesülései szerint - a pénzügyminisztérium pénzmosással foglalkozó részlege a napokban küldi meg a szenátus hírszerzési bizottságának az Oroszországgal kapcsolatos adatait.

Demokrata párti képviselők levelet írtak Steve Mnuchin pénzügyminiszternek is, azt kérve, hogy a minisztérium adja át a Donald Trumpot és Oroszországot érintő "kölcsönök, garanciavállalások és más hitelezési formák valamennyi dokumentumát". A képviselők információkat kértek az egykor Donald Trump tulajdonában lévő kaszinókról is, amelyekről azt gyanítják, hogy azokban illegális pénzeket mostak tisztára.

A kérésre azt követően került sor, hogy a napokban előkerült egy három évvel ezelőtti interjú, amelyet Trump kisebbik fia, Eric Trump adott egy golffal foglalkozó szaklapnak. Ebben Eric Trump arról beszélt, hogy a Trump-golfpályák építésekor orosz pénzekre támaszkodtak. "Nem támaszkodunk amerikai bankokra" - fogalmazott az ifjabb Trump, majd hozzátette, hogy a beruházásokhoz szükséges összegek Oroszországtól érkeznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!