Amerikai védelmi miniszter: ha a NATO nem létezne, akkor Trump elnök létre akarná hozni

Külföld, 2017.05.28

James Mattis amerikai védelmi miniszter vasárnap kijelentette: ha a NATO nem létezne, akkor Donald Trump elnök létre akarná hozni.

A Pentagon (védelmi minisztérium) vezetője a CBS televízió szokásos vasárnap délelőtti, "Szemben a nemzettel" című műsorában fejtette ki véleményét. Felidézte, hogy amikor Donald Trump felkérte őt a védelmi tárca irányítására, akkor közölte az elnökkel: ha a NATO nem létezne, az amerikai elnöknek létre kellene hoznia, mert az észak-atlanti szervezet "az értékrendünk és a demokrácia védelme". Mattis miniszter leszögezte: Trump egyetértett vele, nyitott volt és maradt a NATO támogatására. "Amikor hangsúlyoztam a NATO iránti mély elkötelezettségemet, azonnal miniszternek jelölt" - mondta el Mattis.

A miniszter, aki korábban azt állította, hogy Oroszország megpróbálja "szétszakítani" a NATO-t, a CBS televíziónak adott interjújában hangsúlyozta: a szövetség "egyértelműen nem fenyegetés" Oroszország számára, és Oroszország jövője Európától és a NATO-tól függ. James Mattis álláspontja néhány nappal azt követően hangzott el, hogy Donald Trump a brüsszeli NATO-csúcsértekezleten egyrészt ismételten közölte, a tagországoknak teljesíteniük kell pénzügyi hozzájárulásukat a szervezethez, másrészt pedig aggodalmakat keltett, hogy az Egyesült Államok esetleg nem tartaná tiszteletben a NATO 5. cikkelyét, miszerint az Egyesült Államok konfliktus esetén megvédi szövetségeseit. A The Wall Street Journal című napilap ez utóbbi aggodalommal kapcsolatban vezércikkben emlékeztetett arra: Trump elnök a berlini fal emlékművének felavatásakor mondott beszédében kifejezetten az 5. cikkelyben rögzített kollektív védelmi elkötelezettséget dicsérte. Az emlékműbe egyébként a 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet által elkövetett amerikai merényletkor összeomlott New York-i Világkereskedelmi Központ néhány maradványát is beépítették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!