Amerikai védelmi miniszter: "nem állunk győzelemre Afganisztánban"

Külföld, 2017.06.13

James Mattis amerikai védelmi miniszter szerint az Egyesült Államok "nem áll győzelemre Afganisztánban".  

A Pentagon vezetője a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán fejtette ki álláspontját kedden.

A tárcavezető leszögezte, hogy a vesztésre álló afganisztáni helyzeten nemsokára változtatni fognak. Azt ígérte, hogy várhatóan július közepén terjeszti elő az új afganisztáni stratégiát. Ugyanakkor elismerte: a tálibok "most erősödőben vannak". James Mattis bejelentette: a 2018-as pénzügyi évre 33 milliárd dolláros pluszköltségvetést kért a kongresszustól. Hozzátette: a Pentagon a 2019-2023 közötti időszakra 3 százalék helyett várhatóan 5 százalékra tervezi növelni a költségvetését.

Szíriáról szólva a miniszter leszögezte: minden szükséges intézkedést meghoz az ottani amerikai katonák védelme érdekében. Hangsúlyozta, hogy a szíriai kormánybarát erők elleni csapásokat "önvédelemből" hajtották végre az elmúlt hetekben.

A szenátusi meghallgatáson részt vesz Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is. Dunford leszögezte, hogy a Katar és az egyes arab államok közötti feszültség nem érinti az amerikai katonai hadműveleteket. "Nagyon szorosan figyelemmel kísérjük a fejleményeket, s mivel valamennyi féllel kiváló kapcsolataink voltak, ez lehetővé teszi számunkra a szabad mozgást Katarból és a Katarba" - szögezte le Dunford, utalva a katari fővárostól, Dohától nem messze eső al-Udeid légibázisról indított hadműveletekre az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. A Pentagon a múlt héten ugyanezt erősítette meg, hozzátéve azonban, hogy a feszültség elmélyülése és hosszútávú fennmaradása veszélybe sodorhatja a terrorszervezet elleni fellépést.

Közben a katari amerikai nagykövet asszony bejelentette, hogy távozik Dohából. A külügyminisztériumban ezzel kapcsolatban úgy fogalmaztak, hogy Dana Shell Smith nyugdíjba vonul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!