Amerikai védelmi miniszter: Washington prioritása Szíriában változatlanul az Iszlám Állam legyőzése

Külföld, 2017.04.11

Washington prioritása Szíriában változatlanul az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzése - jelentette ki kedden James Mattis amerikai védelmi miniszter a Pentagonban tartott sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Joseph Votel tábornok, az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának főparancsnoka is.

James Mattis leszögezte: "semmi kétség afelől, hogy a szíriai rendszer a felelős a gáztámadásról meghozott döntésért és a támadás végrehajtásáért is". A vegyi fegyverek alkalmazásától való elrettentés legjobb eszköze a mérsékelt katonai válaszcsapás. Votel tábornok hozzátette, hogy a múlt péntekre virradóra végrehajtott amerikai válaszcsapás kifejezetten célzott volt, nem irányult polgári lakosok ellen.

A miniszter - aki szintén tábornok volt - nem volt hajlandó válaszolni azokra a többször feltett kérdésekre, hogy Washington szorgalmazza-e Bassár el-Aszad szíriai elnök elmozdítását, vagy hogy felkészült-e az esetleges távozása utáni helyzetre. Mattis mindahányszor megkérdezték tőle ezeket, úgy válaszolt, hogy az amerikai kormányzat politikájának prioritása Szíriában változatlanul az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzése.

A miniszter azt hangoztatta, hogy a Szíria miatti feszült amerikai-orosz viszony "nem csúszik ki az ellenőrzésünk alól". Megjegyezte, hogy az amerikai-orosz katonai és diplomáciai együttműködés változatlanul megvan, s ezzel összefüggésben utalt arra, hogy Rex Tillerson külügyminiszter éppen kedden érkezett meg Moszkvába. "Oroszország a saját legjobb érdekeinek megfelelően cselekszik, és ahhoz nem fűződik orosz érdek, hogy Szíria miatt elmélyüljön az ellentéte Washingtonnal" - fogalmazott. A Pentagon irányítója leszögezte: az amerikai kormányzatnak nincs bizonyítéka arra, hogy Moszkva előzetesen tudott volna az idlíbi gáztámadásról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!