Andrzej Duda: mindent meg kell tenni a szmolenszki légikatasztrófa okainak tisztázásáért

Külföld, 2017.04.10

Mindent meg kell tenni a szmolenszki légikatasztrófa okainak tisztázása érdekében,  azért, hogy eleget tegyenek az alapvető igazságosságnak - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn, a lengyel politikai elit halálával járó tragédia hetedik évfordulója alkalmából rendezett központi megemlékezésen.

A 2010-es szmolenszki légikatasztrófához fűződő megemlékezések hagyományos színhelyén, a varsói elnöki palota előtt mondott beszédben Andrzej Duda bírálta, hogy az előző kormány idején mulasztásokat követtek el a katasztrófa okainak vizsgálatában, és alapvető fontosságúnak nevezte, hogy a lengyel állam igazságos legyen a tragédia áldozatainak hozzátartozóihoz, valamint "az esetleg bűnösökhöz is".

Beszélt az áldozatok emlékére emelt emlékművek, a katasztrófához fűződő történelmi emlékezet fontosságáról is. "Lengyelország emlékezet nélkül - ez történelmétől, gyökereitől megfosztott, önmaga megvédésére esélyt adó magatartás nélküli Lengyelországot jelentené" - fogalmazott.

Egyúttal a bűnügyi felelősségtől független, keresztény szellemű megbocsátásra kérte a lengyeleket, akiket kölcsönös tiszteletre is felhívott, azzal érvelve, hogy a lezuhant kormánygép fedélzetén különféle politikai irányultságú személyiségek utaztak.

A 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszknél bekövetkezett, a lengyel kormánygép fedélzetén utazó 96, többségében magas rangú személyiség - köztük Lech Kaczynski lengyel elnök - halálával járó katasztrófa okait illetően az orosz és a lengyel vizsgálóhatóságok eddig eltérő részeredményekre jutottak. A lengyelországi bűnügyi vizsgálatot a lengyel államügyészség folytatja le.

Ez múlt héten a tragédia idején rögzített hangfelvételek új elemzése alapján két orosz légiirányítót - Pavel Plusnyin orosz alezredest, valamint Viktor Rizsenko őrnagyot - gyanúsított meg a légikatasztrófa szándékos okozásával, a szmolenszki irányítótoronyban szintén tartózkodó Nyikolaj Krasznokutszkij orosz őrnagyot pedig bűnrészességgel gyanúsították meg.

A tragédiát szintén vizsgáló, a lengyel nemzetvédelmi tárca mellett működő bizottság hétfőn, beszámolva munkája részeredményeiről, úgy értékelte: az orosz légiirányítók tudatosan hibásan tájékoztatták a lengyel pilótákat a gép elhelyezéséről, nem közölték velük, hogy a gép letért útvonaláról.

A lengyel ügyészség hat olyan eljárást is folytat, melyek során a tragikus végkifejletű szmolenszki út szervezését, a lengyel tisztségviselők ezzel kapcsolatos esetleges bűnügyi felelősségét vizsgálja.

Varsóban és több lengyelországi városban hétfőn egész napos megemlékezéseket tartottak a katasztrófa hetedik évfordulója alkalmából. A megemlékezések keretében hétfő délután a varsói helyőrség belvárosi parancsnokságánál Lech Kaczynski mellszobrát avatták fel Beata Szydlo miniszterelnök, Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter részvételével. Jelen volt a néhai államfő ikertestvére, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!