Antonio Tajani: azért kell dolgoznunk, hogy jobban működjön Európa

Külföld, 2017.03.21

Az Európai Parlamentnek, minden uniós intézménynek és valamennyi uniós polgárnak azon kell dolgoznia, hogy jobban működjön Európa, mert egy gyengülő Európa nem képes megoldani az előtte tornyosuló problémákat - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke az Állampolgári parlament nevet viselő brüsszeli rendezvényen elmondott beszédében kedden.

Tajani az Európa jövőjéről, az uniós polgárok bevonásával folytatott vitán kiemelte, hogy a múlt héten tartott hollandiai választások bizonyították: Európa polgárai nem fáradtak bele az európai projektbe.

Az EP elnöke hangsúlyozta, hogy az egységre most nagyobb szükség van, mint valaha, hiszen többek között a munkanélküliség, a terrorizmus, az illegális migráció, a környezetvédelem, az európai védelem, az alapvető emberi jogok problémáit csak közösen lehet megoldani. Európa több a közös piacnál, a közös valutánál. Európa világszinten iránymutató az alapvető jogokat illetően, amelynek egyik példája a halálbüntetés elutasítása - mondta.

Antonio Tajani elmondta, a Római Szerződés hozta létre a közös piacot és rakta le az európai integráció alapjait 60 évvel ezelőtt, amelynek köszönhetően Európa írott történelmének leghosszabb békeidőszaka köszöntött be. Az Európai Parlament, amely az egyetlen közvetlenül választott uniós intézmény, nyitott az európai polgárok véleményére és kész arra, hogy ezeket képviselje a közös jövő érdekében - tette hozzá.

Az Állampolgári parlament nevet viselő rendezvény a Római Szerződés 60. évfordulója köré szervezett rendezvénysorozat része. Az évforduló kapcsán az EP-képviselők számos vitát tartottak az unió eredményeiről és fő problémáiról. Az eszmecserébe a rendezvény keretében az uniós polgárokat is bevonták olyan módon, hogy európai polgárok ültek a képviselők székében, hogy megosszák véleményüket az Európai Unió jövőjéről, az unió előtt álló olyan kihívásokról, mint a fiatalok munkanélkülisége, a globalizáció, biztonsági kérdések, a klímaváltozás, vagy az unió helyzete a Brexit után.

A hét végén az Európai Parlament elnöke, a frakciók vezetői és az uniós tagállamok vezetői találkoznak Rómában, hogy a Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából megvitassák, merre haladjon tovább az európai integráció.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!