Anyagi kártérítésért küzd Ildar Dagyin jogellenesen elítélt orosz ellenzéki aktivista

Külföld, 2017.06.01

Az orosz pénzügyminisztérium ellen nyújtott be csütörtökön 350 ezer rubeles (1,7 millió forintos) erkölcsi kártérítési követelést Ildar Dagyin ellenzéki aktivista, miután egy nappal korábban egy moszkvai bíróság 2,2 millió rubelt (csaknem 11 millió forintot) ítélt meg számára alkotmányellenes elítéltetése és fogva tartása miatt.

A 34 éves Dagyint, akit Oroszországban elsőként ítéltek szabadságvesztésre a nem engedélyezett tüntetéseken történő részvételt büntető, 2014-es törvény alapján, februárban mentette fel az orosz legfelsőbb bíróság. Korábbi ítéletének felülvizsgálatát az orosz alkotmánybíróság indítványozta, rámutatva, hogy nem vonható felelősségre olyan személy, aki olyan békés megmozdulásokon vesz részt, amelyek nem jelentenek veszélyt mások életére és testi épségére.

Dagyint 2015 decemberében ítélték el három évre, amiért részt vett több nem engedélyezett tüntetésen. A verdiktet tavaly márciusban két és fél évre enyhítették. A Karéliában fogva tartott Dagyin 2016 novemberében kínzással vádolta meg őreit, ami miatt egy altaji börtönbe szállították át.

Dagyin az áprilisban benyújtott keresetében eredetileg 5 millió rubelt követelt az általa 2015. január 30. és a 2017. február 26. között börtönben töltött időért, amiből a bíróság 2,2 milliót ítélt meg. Az ellenzéki aktivista ügyvédje nem zárta ki a fellebbezés lehetőségét.

Dagyin most azért követel 350 ezer rubeles erkölcsi kártérítést a pénzügyi tárcától, mert a karéliai börtön biztonsági kamerái róla készült felvételeit bemutatták a televízióban. Dagyin jogi képviselője szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ilyen ügyekben hasonló mértékű fájdalomdíjat szokott megítélni.

Ildar Dagyint a szabadon bocsátása után tüntetésért több alkalommal is őrizetbe vették, és egyszer meg is bírságolták. Egy alkalommal társaival együtt a moszkvai Vörös téren vették őrizetbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!