Árvíz veszélyezteti a székelyföldi Köpecet, a lakosok a felszólítás ellenére sem akarnak távozni

Külföld, 2018.03.15

Árvíz veszélyezteti a székelyföldi Köpec (Capeni) falut, melynek lakosai a hatósági felszólítás ellenére sem akarnak távozni házaikból. Tizenkét óra alatt két román miniszter is ellátogatott a megáradt Olt által veszélyeztetett településre.

A román vízügyi hatóságok szerda délután azt valószínűsítették, hogy az Olt töltése nem bírja ki a megáradt folyó nyomását, és fokozott a gátszakadás veszélye. Azt is jelezték, hogy ha bekövetkezik a gátszakadás az áradat elönti a Kovászna megyei Köpec falut, mely közigazgatásilag Barót városhoz tartozik. Lázár Kiss Barna, Barót polgármestere szerda délután elrendelte Köpec kiürítését. A rendelet 130 házat, és mintegy 300 személyt érintett. A helybéli lakosok többsége azonban megtagadta a háza elhagyását, aláírásával vállalta, hogy saját felelősségére otthon marad.

Csütörtökre virradólag Ioan Denes víz- és erdőügyi miniszter a helyszínen tájékozódott a kialakult helyzetről, és megpróbálta rávenni az embereket a távozásra, sikertelenül.

Csütörtök délben Carmen Dan belügyminiszter érkezett a helyszínre.

A miniszter a sajtónak nyilatkozva elmondta: azért utazott az árvíz által veszélyeztetett térségbe, hogy tájékoztassa az embereket a veszélyről, amelynek kiteszik magukat. Hozzátette: a lakosság erőszakos kiköltöztetését is elrendelhetik, de erről csak a baróti, vagy a Kovászna megyei katasztrófavédelmi bizottság hozhat döntést.

A vízügyi hatóságok csütörtökön azt közölték, hogy csökkenni kezdett a vízszint az Olt folyón. Hozzátették: a köpeci töltés eddig kibírta az ár nyomását, de a veszély nem hárult el. Carmen Dan belügyminiszter közölte: a hét végéig további esőzések várhatók a térségben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!