Átalakította kormányát Binali Yildirim török miniszterelnök

Külföld, 2017.07.19

Átalakította kormányát szerdán Binali Yildirim török miniszterelnök, a 26 fős minisztertanács 11 pozíciójában hajtott végre változtatást, köztük az igazságügyi és a védelmi tárca élén.

Az öt miniszterelnök-helyettes közül négynek a személye változott. A 21 tárca közül lecserélték az igazságügyi, a védelmi, az egészségügyi, a munkaügyi, az ifjúsági és sport, az élelmiszerügyi és mezőgazdasági, valamint a kulturális és idegenforgalmi minisztérium vezetőjét. A minisztertanácsba összesen hat új embert neveztek ki, öt eddigi kabinettagnak pedig a feladata megváltozott. A testületben a korábbi egy helyett immár két nő foglal helyet.

Bekir Bozdag volt igazságügyi, Fikri Isik volt védelmi és Recep Akdag volt egészségügyi miniszter miniszterelnök-helyettes lett. Mehmet Simsek kormányfő-helyettes pozíciója nem változott, viszont az ötödik név, Hakan Cavusoglu eddig nem volt a kabinet tagja. Tugrul Türkes és Veysi Kaynak volt miniszterelnök-helyetteseknek az átalakított testületben nem jutott hely.

A minisztertanácsba újonnan érkező, 1977-es születésű és jogi végzettségű Abdülhamit Gül lett az igazságügyi miniszter, a védelmi tárca élére Nurettin Canikli távozó miniszterelnök-helyettes került, míg az egészségügyi miniszter az 1954-ben született és általános sebész szakon végzett Ahmet Demircan lett.

A munkaügyi és társadalombiztosítási minisztériumot az 1979-es születésű Jülide Sarieroglu, munkaügyi közgazdász irányítja majd Mehmet Müezzinoglu helyett. Az ifjúsági és sportminisztériumnál Akif Cagatay Kilic helyét Osman Askin Bak vette át. Az élelmiszerügyi, mezőgazdasági és állattenyésztési tárcánál Ahmet Esref Fakibaba váltotta Faruk Celiket. A kulturális és idegenforgalmi minisztériumnál Numan Kurtulmus a miniszterelnök-helyettesi pozícióból ült át a leköszönő Nabi Avci székébe.

Yildirim sajtótájékoztatóra azután került sor, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök váratlanul hivatalába kérette a kormányfőt, és mintegy két órán keresztül tanácskoztak. A találkozó előzetesen nem szerepelt a politikusok hivatalos szerdai programjában.

A miniszterelnök a bejelentés után újságíróknak adott rövid nyilatkozatában "vérfrissítésnek" nevezte a lépést. Az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint úgy fogalmazott: "ez történik, ha változásra van szükség a minisztertanácsban".

Miután a végrehajtó elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-ai népszavazás után Erdogan május 21-én egyben ismét a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke lett, felszólalásaiban néhány alkalommal jelezte: "kifáradt a fém" és a párt az év hátralevő időszakában komoly megfiatalítási időszakon megy majd keresztül. Az államfő emellett újjászületésnek is minősítette újbóli pártelnökké válását az AKP életében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!