Átrendeződés várható az osztrák kormányban sajtóértesülések szerint

Külföld, 2015.10.13

Átrendeződés várható az osztrák kormányban a múlt hét végén lezajlott bécsi választások nyomán - derül ki keddi sajtóértesülésekből. Szociáldemokrata politikusok eközben aláírásgyűjtésbe kezdtek az interneten pártjuk vezetője, Werner Faymann kancellár távozását követelve.

A Der Standard című lap információja szerint amennyiben az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) frakcióvezetője, Andreas Schieder a bécsi tartományi kormányban kapna helyet, úgy a jelenlegi oktatási miniszter, Gabriele Heinisch-Hosek töltené be a megüresedett pozíciót. A tárcavezető személyére viszont a pártnak új jelöltet kell találnia.

A bécsi tartományi parlament novemberben tartja alakuló ülését. A Der Standard feltételezése szerint ekkor jelenthetik be, hogy Rudolf Hundstorfer szociális ügyi miniszter elindul a 2016-os államfőválasztáson. Hundstorfer - korábbi nyilatkozata szerint - ez esetben is néhány hónapig még ellátná a tárcavezetői pozíciót.

A lap értesülései szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) Sophie Karmasin családügyi és Andrä Rupprechter földművelésügyi miniszter cseréjén gondolkodik.

A vasárnapi bécsi választások másnapján az SPÖ néhány tagja internetes aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy Werner Faymann kancellárt, a párt elnökét felszólítsák a pártvezetői pozíciójából való visszalépésre.

A www.wirwollenmehr.at (többet akarunk) elnevezésű honlapon olvasható a pártelnöknek címzett nyílt levél, amelyben az is szerepel, hogy az SPÖ szavazóinak elvesztése ugyan nem egyedül Faymann bűne, azonban neki kell vállalnia érte a felelősséget. A levél szerint a tagok, a választók és a párt politikai jelentősége egyre csökken.

Az SPÖ a legutóbbi bécsi választáshoz képest 4,9 százalékponttal kevesebbet ért el a vasárnapi voksoláson. A mostani támogatottságuk csupán 0,2 százalékponttal haladja meg a párt eddigi leggyengébb, 1996-os választáson szerzett eredményeit.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezője Maria Baumgartner, Michael Pilz és Edward Strasser. Ők már több mint 25 éve tagjai a pártnak, azonban funkciót nem töltenek be az SPÖ-ben.

A Die Presse című lap keddi számának nyilatkozva Strasser elmondta: már hónapok óta folytatnak magánbeszélgetéseket arról, hogy miképpen lehetne a párt lejtmenetét megállítani, így végül arra jutottak, hogy Faymann-nak mennie kell. Strasser emlékeztetett arra, hogy nyáron volt már hasonló pártbeli kezdeményezés, amelyet Andreas Babler, a traiskircheni polgármester indított, akkor azonban inkább a párt céljaiban akartak változást, míg most személyi kérdésekben.

A hétfőn indult kezdeményezés honlapján kedd délelőttig már több mint 370 aláírás gyűlt össze.

Az SPÖ ügyvivője, Gerhard Schmid a kezdeményezésre reagálva elmondta: az internet a legrosszabb fórum arra, hogy a párt ügyeit kitárgyalják, hiszen így olyanok is beleszólhatnak a belső vitába, akik nem tagjai a pártnak, a politikai élet egyéb szereplői pedig az itt szerzett információkat taktikai céljaikhoz használhatják fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!