Augusztus 20. - Pásztor István: a nemzet összetartozásának nincs alternatívája

Külföld, 2016.08.20

(MTI) Amikor az európai válság a vajdasági határ menti településekre is begyűrűzött, a döntéshozatalt legszívesebben elvennék a nemzeti parlamentektől, a kormányok alakításába vagy megbuktatásukba is kívülről szólnak bele, akkor a közösség, a nemzet összetartozásának nincs alternatívája - mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a vajdasági tartományi képviselőház elnöke szombaton Palicson, az augusztus 20-i vajdasági központi ünnepségen.

Csak az összetartozás tarthatja meg a nemzetet és a szülőföldet azon az úton, amelyet Szent István alapozott meg - húzta alá.

Megfogalmazása szerint Szent István nem tudhatta, hogy akkor lesz a legnagyobb szükség a tanítására, amikor már úgy tűnt, hogy megvalósult a nemzetek egysége Európában. 2016-ban a legfontosabb kérdés számunkra az: lehetséges-e az, hogy az európaiságot mások mércéi alapján kívánják ránk és a régióban élő nemzetekre rászabni.

"Ahogy számunkra élő hagyomány a velünk együtt élők elfogadása, úgy idegen tőlünk az, hogy feladva önmagunkat, hamis ideológiák áligazságait szajkózva igyekezzünk úgymond modern, úgymond befogadó európaiak lenni" - hangsúlyozta Pásztor István. A ma Európájában a közös otthonunk biztonsága és léte kérdőjeleződött meg - tette hozzá.

A fejekben kell tisztázni, hogy a befogadás kultúrája - amire nemcsak az európaiság eszménye épül, hanem a magyar államiság is Szent István törvénykönyveinek köszönve - felülírhatja-e a tisztes és háborítatlan életet.

A VMSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy 2010 óta számarányukat tekintve a vajdasági magyarok éltek a legnagyobb számban a kettős állampolgárság lehetőségével, majd a szavazati joggal is. 2016-ban is hallatni akarják a hangjukat arról, amit európai jövőnek neveznek.

A rendezvényen ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője az október 2-i népszavazáson a betelepítési kvóták elutasítására szólította fel a szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarokat.

Hangsúlyozta: az európaiak, így a magyarok megkérdezése nélkül nem lehet rájuk kényszeríteni migránsok tömegeinek kötelező elosztását. A legjobb eszköz a függetlenség megvédésére az, ha az emberek nemmel szavaznak október 2-án.

Kiemelte: Szent István példája mutatja, hogy csak szilárd erkölcsi értékrend alapján lehet kormányozni. Ezt várja el Magyarország az európai vezetőktől is.

Hozzátette: ma Európa kevésbé biztonságos, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt. Miközben alig másfél év alatt több mint 300 ember vesztette életét terrorcselekmények következtében Európában, annak vezetői migránselosztási kvótákról, schengeni rendszerről vitatkoznak, be nem vált eszközökkel akarnak választ adni már teljesen újszerű kihívásokra. Komoly szemléletváltásra van szükség - szögezte le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!