Auschwitzi évforduló - Ellenzi Zeman javaslatát a cseh külügyminiszter

Külföld, 2015.01.27

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter nem ért egyet Milos Zeman államfő keddi javaslatával, hogy a nemzetközi közösség az ENSZ BT égisze alatt közös katonai akciót hajtson végre az Iszlám Állam ellen.

A cseh államfő szerint a világot ma egy "szuperholokauszt" veszélye fenyegeti, elsősorban az Iszlám Állam részéről. Ezért az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából tartott prágai nemzetközi konferencián az Iszlám Állam és általában a nemzetközi terrorizmus elleni összehangolt nemzetközi fegyveres fellépésre szólított fel.

"Nemzetközi fegyveres akcióra van szükség az ENSZ BT égisze alatt" - szögezte le Zeman. Hozzátette: a katonai akcióba legalább az ENSZ Biztonsági Tanácsa valamennyi állandó tagállamának be kellene kapcsolódnia.

A cseh külügyminiszter Zeman felhívására reagálva közleményében kifakadt: "talán keresztes hadjáratot kellene hirdetnünk?! De ki ellen indulunk harcba? A dzsihádista csoportok ellen, amelyek Szenegáltól Szomáliáig találhatóak, vagy Líbia, Jemen és még Pakisztán ellen is? Badarság!".

A miniszter úgy véli: nem kétséges, hogy meg kell védeni a normális embereket Európában.

"A radikális iszlám ideológia rákos daganatát azonban elsősorban a muzulmánoknak, különösen az araboknak kell kigyógyítaniuk. Mindenekelőtt nekik kell bebizonyítaniuk, hogy a gyilkolás és a terror nem jelentik az iszlám igazi arcát. Nem hiszek a Nyugat semmiféle katonai beavatkozásában Szíriában, Irakban vagy akárhol. Nem hiszek" - mondta később Zaorálek újságíróknak nyilatkozva.

"A felhívás nélkülöz minden realitást" - kommentálta Zeman szavait Frantisek Bublan, a képviselőház külügyi és védelmi bizottságának szociáldemokrata elnöke. Szerinte a problémát szintén elsősorban maguknak a muzulmánoknak kell megoldaniuk. "Úgy vélem, értelmetlen dolog lenne, hogy megalakítsunk egy nemzetközi egységet és ezzel az úgynevezett Iszlám Állam ellen induljunk. Ez több kárt, mint hasznot hozna" - közölte Bublan írásos nyilatkozatában.

Ugyanakkor két ellenzéki jobboldali párt - a TOP 09 és a Polgári Demokratikus Párt (ODS) - vezetői támogatásukról biztosították Zeman javaslatait. Petr Fiala, az ODS elnöke mindazonáltal megjegyezte, hogy a katonai akciónak nem az ENSZ égisze alatt kellene lezajlania. "Szkeptikus vagyok az ENSZ égisze alatt megvalósuló közös akciók iránt" - szögezte le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!