Ausztria hetedik tiszteletbeli konzulátusát nyitotta meg Pécsett

Külföld, 2017.05.18

Ausztria hetedik magyarországi tiszteletbeli konzulátusát nyitotta meg csütörtökön Pécsett, az intézmény Baranya, Somogy és Tolna megyében látja el feladatait június elsejétől.

Hochmann András, az Osztrák Köztársaság április 19-én kinevezett pécsi tiszteletbeli konzuljának a két ország politikai, kulturális és gazdasági kapcsolatainak ápolása, illetve a dél-dunántúli megyékben konzuli szolgáltatások nyújtása lesz a feladata - hangzott el az ünnepélyes megnyitón a konzulátus épületében, a Pécshez tartozó üszögpusztai Batthyány-Strattmann-kastélyban.

Elisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövet a pécsi tiszteletbeli konzulátus jelentőségét érzékeltetve arról beszélt, hogy nagyon sok osztrák állampolgár és cég talált otthonra a dél-dunántúli régióban is. A szomszédos ország cégei elsősorban a pénzügyi és biztosítási szektorban, a kiskereskedelemben, a papír- és csomagolástechnikában, az építő- és építőanyag-iparban aktívak a régióban - részletezte a diplomata. Arról is beszélt, hogy a jól kiépített tiszteletbeli konzuli hálózat a szimbolikus jelenléten túl a többi között a vészhelyzetekben segítséget nyújthat. Hochmann András, aki egy biztosítótársaság vezérigazgatója, köszöntőjében jelentős feladatnak és kihívásnak nevezte a tiszteletbeli konzulátus irányítását és a lehetőséget, hogy közreműködhet a kétoldalú kapcsolatok ápolásában, fejlesztésében.

A tiszteletbeli konzul az MTI érdeklődésére elmondta: feladata lesz, hogy osztrák állampolgároknak krízishelyzetben - ha balesetet szenvednek vagy bűncselekmény áldozatává válnak, esetleg büntetőeljárás indul ellenük - segítséget nyújtson.

Kitért arra is, hogy a külföldön élő osztrák nyugdíjasoknak évente egyszer kötelező jelentkezniük az osztrák társadalombiztosításnál, s ezt a három megyében élő mintegy háromszáz idős osztrák mostantól a pécsi konzulátuson is megteheti.

Hochmann András elmondta: korábban már egy másik helyszínen működött Pécsett osztrák tiszteletbeli konzulátus, de az intézmény három éve, elődje konzuli működésének beszüntetésekor felfüggesztette munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!