Az amerikai ENSZ-nagykövet Oroszországot kárhoztatja az Észak-Korea elleni szankciók állítólagos megsértéséért

Külföld, 2018.09.17

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete Oroszországot tette felelőssé hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az Észak-Korea elleni szankciók megsértéséért.

Haley azt állította: Washingtonnak bizonyítékai vannak arra, hogy Moszkva - ahogy fogalmazott - "széleskörűen megsérti" az Észak-Korea ellen érvényben lévő ENSZ-szankciókat.

A nagykövet konkrétumokkal nem szolgált.

Leszögezte: "Oroszországnak be kell fejeznie az Észak-Korea elleni szankciók megsértését és véget kell vetnie aggasztó erőfeszítéseinek, melyekkel mindezt leplezni akarja". Haley azt állította, hogy a szankciókat Moszkva . mint fogalmazott - nem alkalomszerűen, hanem rendszeresen semmibe veszi.

A diplomata elmondta ugyanakkor, hogy bár az Egyesült Államok és Észak-Korea között "nehéz és érzékeny tárgyalások folynak", egyelőre nem alkalmas az idő arra, hogy enyhítsenek a Phenjan elleni büntető intézkedéseken.

Kína ENSZ-nagykövete a BT-vitában leszögezte, hogy országa betartja a büntető intézkedéseket.

A Biztonsági Tanács vitájában Oroszország és Kína felvetette, hogy enyhíteni lehetne a Phenjan elleni büntető intézkedéseken, kivált Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júniusi szingapúri csúcstalálkozója után, ahol Kim Dzsong Un ígéretet tett országa atomfegyver-mentesítésére.

Az Egyesült Államok és a BT többi tagországa azonban elutasította ezt a javaslatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!