Az amerikai fegyverlobbi legnagyobb szervezete Oliver North alezredest jelölte elnökének

Külföld, 2018.05.07

A texasi Dallasban tartott konferenciáján az amerikai fegyverlobbi legnagyobb és legbefolyásosabb szervezete, az Országos Fegyver Szövetség (NRA) hétfőn Oliver North alezredest jelölte elnökének.

Az alezredes a Fox televízió egyik műsorvezetője, az Egyesül Államokban azonban főként a Ronald Reagan elnöksége idején kitört, úgynevezett Irán/kontra-botrány egyik főszereplőjeként tartják számon.

"Oliver North az amerikai szabadság legendás harcosa, tehetséges kommunikátor és képzett vezető"- fogalmazott közleményében Wayne LaPierre, az NRA vezérigazgatója. Majd hozzátette: "a mai időkben senki nem lenne alkalmasabb nála, hogy elnökünkként szolgáljon".

A 74 éves North az Irán/kontra-botrány idején a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának munkatársa volt. Az Irán/kontra ügy Ronald Reagan második elnöki ciklusa idején robbant ki. Lényege az volt, hogy az amerikai kormányzat a kongresszus megkerülésével, titokban fegyvert szállított az embargóval sújtott Iránnak, és a bevételből fegyvereket szállított a nicaraguai marxista rezsim ellen harcoló kontráknak. Oliver North volt az, aki a nicaraguai fegyverszállításokat szervezte és biztosította. 1989-ben három rendbeli bűncselekményben találták bűnösnek, de 1990-ben az ítéletet a fellebbviteli bíróság megváltoztatta, arra hivatkozva, hogy a tanúkat befolyásolhatták a kongresszusi meghallgatásokon elhangzottak.

Oliver North azóta televíziós és rádiós műsorokat vezet, a Fox televízióban sorozata van, könyveket ír, és tagja az NRA igazgatótanácsának is. Elnökké jelölése után, hétfőn délután kiadott közleményében bejelentette: műsorvezetői munkájáról lemond.

Donald Trump elnök pénteken mondott beszédet az NRA konferenciáján. Támogatásáról biztosította a szervezetet és ígéretet tett arra, hogy amíg ő az elnök, megőrzi a fegyvertartás jogának jelenlegi formáját. Beszédének egyes részleteivel azonban felháborodást keltett mind Franciaországban, mind az Egyesült Királyságban. Trump ugyanis azt fejtegette: Párizsban 2015 novemberében meg lehetett volna állítani a 130 halálos áldozatot követelő terrorista támadást, ha enyhébbek lettek volna a fegyvertartási szabályok, Londonban pedig a megszaporodott késes támadások miatt az egyik kórházban "olyan szörnyű állapotok uralkodnak, mint egy hadikórházban".

A francia külügyminisztérium közleményben utasította vissza Trump szavait, a szóban forgó londoni kórház orvosai pedig felháborodott hangú Twitter-bejegyzésekben reagáltak az elmondottakra, leszögezve, hogy Trump félreértette egyik kollégájuk korábbi kijelentéseit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!