Az amerikai gyógyszerfelügyelet először engedélyezett "csökkentett károsanyag-kibocsátású" minősítést dohányáru forgalmazás esetében

Külföld, 2020.08.05

(MTI) - Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) először engedélyezett "csökkentett károsanyag-kibocsátású" minősítést dohányáru forgalmazás esetében - jelentette be az FDA.

A döntés lényegében marketing-szabályozás is, amely azt teszi lehetővé, hogy az Iqos hevítéses dohányterméknél a forgalmazók feltüntethessék a "csökkentett károsanyag-kibocsátású termék" feliratot. A döntés a Magyarországon is jelenlévő Philip Morris Iqos hevítéses dohánytermékére vonatkozik. Az IQOS ugyanis ennek a gyártónak a 2016-ban szabadalmaztatott találmánya.

Az IQOS elektromos dohányáru, de különbözik az e-cigarettától. Úgynevezett dohányhevítéses rendszer: elektronikus hevítőt tartalmaz, amely a papírba töltött valódi dohány hevítésével nikotintartalmú párát "állít elő", és a dohányzó ezt szívja be. Az IQOS-szerkezet nem elégeti, hanem csak felhevíti a dohányt, ezzel - a kutatások szerint - csökkenti a káros és potenciálisan káros anyagok létrejöttét. Nem keletkezik például kátrány. Az ilyen típusú szerkezet szívása nem jár égéssel, hamuval, füsttel, sőt, kellemetlen szaggal sem.

Az FDA több évig vizsgálódott és elemezte az IQOS hevítéses dohányterméket. A vizsgálatok során kutatási eredményeket kért be a gyártótól, azokat értékelte, és összevetette a saját méréseivel, valamint más független kutatási eredményekkel. Az adatok átfogó elemzése után minősítette "csökkentett károsanyag-kibocsátásúnak" az IQOS hevítéses dohányterméket, és engedélyezte e minősítés feltüntetését.

Döntésekor a gyógyszerfelügyelet ugyanakkor kötelezte a gyártót arra, hogy a forgalmazás során folyamatosan vizsgálja és ellenőrizze a dohánytermék minőségét. Az FDA minősítése mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az IQOS dohányhevítéses rendszer az egészségre teljesen kockázatmentes lenne, és nem minősül "az FDA által jóváhagyott" terméknek sem.
(MTI)

Címkék

IQOS Philip Morris
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!