Az amerikai igazságügyi tárca és a miniszter álta megbízott ügyvéd ellentétesen ítéli meg az orosz beavatkozás ügyében megindított eljárást

Külföld, 2019.12.09

A 2016-os választási folyamatba történt orosz beavatkozás ügyében megindított eljárást ellentétesen ítéli meg az amerikai igazságügyi minisztérium belső vizsgálata, és a William Barr miniszter által megbízott ügyvéd. A jelentést hétfőn hozták nyilvánosságra.

A tárca mintegy 400 oldalas jelentésében Michael Horowitz, a minisztérium ellenőrzési főigazgatója megállapította: jogszerű volt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatának megindítása a 2016-os amerikai választásba történt orosz beavatkozás ügyében. Bár - tette hozzá a jelentés - a brit volt hírszerző, Michael Steele dossziéja alapján indult nyomozáskor az FBI elmulasztotta a dossziéban foglalt információk ellenőrzését.

A jelentés leszögezte: az orosz beavatkozás ügyében megindított vizsgálat megfelelt a minisztérium és az FBI irányelveinek, nem volt szándékosan félrevezető, vagy politikailag elfogult, akkor sem, amikor a nyomozás elején engedélyezte Donald Trump egyik kampánytanácsadója, Carter Page lehallgatását is. A jelentés ugyanakkor azt is megállapította: "komoly aggodalmak" merültek fel az egész vizsgálat lefolytatásával és ellenőrzésével kapcsolatban.

A minisztériumi jelentés közzétételével egyidejűleg John Durham ügyvéd, akit William Barr igazságügyi miniszter a Michael Horowitz belső vizsgálatával párhuzamosan folytatandó vizsgálatokkal bízott meg, elemzők szerint szokatlan közleményt tett közzé. Ebben egyet nem értését fejezte ki a Carter Page lehallgatásával kapcsolatos megállapításokkal.

Durham leszögezte: "az általunk összegyűjtött adatok alapján - miközben vizsgálataink változatlanul tartanak - a múlt hónapban arról tájékoztattuk a főigazgatót, hogy nem értünk egyet a jelentés egyes állításaival és következtetéseivel, köztük annak megítélésével sem, ahogyan az FBI megindította a vizsgálatot".

John Durham hangsúlyozta azt is, hogy az általa vezetett vizsgálatok - ellentétben a Michael Horowitz irányította vizsgálatokkal - nem korlátozódtak az igazságügyi minisztérium egyes részlegeiből származó információkra, hanem figyelembe vettek mind az Egyesült Államokban, mind az Egyesült Államokon kívüli más személyektől és jogi személyektől származó információkat is.

William Barr igazságügyi miniszter a Horowitz-jelentés nyilvánosságra hozatala után bírálta az FBI szerinte "alkalmatlan" nyomozását, mondván, hogy azt "a legcsekélyebb gyanú" alapján indították meg. "A főigazgatói jelentés most nyilvánvalóvá tette, hogy az FBI a legcsekélyebb gyanú alapján indított nyomozást az elnökválasztási kampány ügyében, s ez, véleményem szerint, elégtelen volt a megtett lépések igazolásához" - fogalmazott közleményében a tárcavezető.

Barr leszögezte azt is: az akkori nyomozás alatt felmerült bizonyítékok nem igazolták a feltevéseket, a vizsgálatok folytatódtak még Donald Trump kormányzata idején is.

Elemzők ezzel kapcsolatban emlékeztettek arra: az orosz beavatkozást vizsgáló bizottság vezetője, Robert Mueller a jelentésében elismerte, hogy nem találtak bizonyítékot Donald Trump és kampánya munkatársai és oroszok közötti összejátszásra Trump választási győzelme érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!